Tisuće potencijalnih terorista u BiH dobilo signal od Islamske države

Napadi islamista na Balkanu mogli bi uslijediti već oko Vidovdana, 28. lipnja, upozoravaju stručnjaci za sigurnost, uz procjenu da su tisuće ekstremista u BiH već aktivirane.

Nedavno se na nekim islamskim siteovima pojavio video snimak pod naslovom “Islamska država na Balkanu“. To je bio signal za pet tisuća potencijalnih terorista, koliko ih sada ima u BiH, da se “probude”, da truju izvore vode za piće, ruše zgrade, napadaju zaštićene objekte…

“Ta taktika terorista takozvane ‘islamske države’ već je viđena u napadima na policijske stanice u Zvorniku i Bugojnu, veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu ili kada je eksplodirao automobil – bomba u Mostaru”, podsjeća član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Europi Dževad Galijašević, pišu Nezavisne novine.

Ozbiljne terorističke prijetnje islamski ratnici ovih dana šalju i Srbiji. Nedavno su kroz ogradu srpskog veleposlanstva u glavnom gradu Sirije Damasku ubacili prijeteću poruku osoblju da napuste objekt ili će biti ubijeni.

Analitičari tvrde da su teroristi planirali u narednom petogodišnjem razdoblju u svom pohodu na Balkan “pokoriti” Srbiju. Vjeruju se da te prijetnje Srbiji potiču iz zloglasne “Balkanske brigade koja okuplja ratnike uglavnom s ovih prostora.

Ta brigada već odavno ratuje pod zastavom takozvane “islamske države” na području Iraka i Sirije i poznata je po neviđenim zvjerstvima. Zapovjednik ove brigade porijeklom je sa Kosova, a njegov zamjenik iz centralne Srbije.

Prije nekoliko godina dužnosnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH javno su govorili da u BiH ima više od tri tisuće islamskih ekstremista koji su spremni za različite terorističke akcije. Međutim, osnivanjem takozvane “islamske države”, broj islamskih ratnika i u BiH povećava se svakodnevno, pišu Nezavisne.

“Prema našim procjenama, sada imamo više od sto tisuća pripadnika vehabijskog pokreta. Od toga je bar pet tisuća već spremno na ‘sveti rat’“, ističe Dževad Galijašević.

On upozorava da islamisti u BiH imaju svu potrebnu infrastrukturu, jer ih podržavaju politički lideri u Sarajevu, prije svega Bakir Izetbegović kao i predsjednik Sabora Islamske zajednice Hasan Čengić.

U ovom trenutku niko nema pouzdanih podataka o tome koliko državljana BiH sada ratuje širom svijeta. Prema podacima britanskih obavještajnih službi, samo u Siriji ratuje 330.

MUP Republike Srpske raspolaže s drukčijim podacima. Prema njihovoj evidenciji, u Siriji trenutno ratuje ukupno 180 državljana BiH, od kojih je 12 sa područja Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, do sada je na sirijskom ratištu poginulo 26 državljana BiH, od kojih su četvorica imala registrirano prebivalište u Republici Srpskoj.
“Dosadašnjim radom Ministarstva na prikupljanju podataka o odlascima državljana BiH u Siriju primijetili smo da su u ‘džihad’ uglavnom otišle osobe koja su od ranije bile poznata po ekstremističkim stavovima“, navodi za Srnu ministar unutarnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On naglašava da je BiH sporo reagirala na sudjelovanje svojih državljana na stranim ratištima. Ilustrirao je to podatkom da je donošenje odgovarajućih zakonskih propisa koji bi sankcionirali ovu pojavu kasnilo čitave tri godine u odnosu na prve odlaske dobrovoljaca u sukob na području Sirije, prenijele se Nezavisne novine.

Kazneni zakon BiH izmijenjen je 2014. godine, ali su, prema mišljenju mnogih uglednih pravnika, nejasne mnoge odredbe, poput dokazivanje krivičnog djela koje se odnosi na sankcioniranje državljana BiH koji ratuju za strane paravojne ili parapolicijske jedinice.

Za to u BiH očigledno nema političke volje. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da još nije pokrenuta nijedna Interpolova potjernica za državljanima koji ratuju u Siriji i Iraku?

To nedvosmisleno govori da se u Sarajevu blagonaklono gleda prema islamskom terorizmu i ratnicima takozvane “islamske države” s putovnicama BiH.

nezavisne.com

Za to vrijeme, Federacija BiH posvađana je i podijeljena između Bošnjaka i Hrvata, a usporedo se raznim montiranim procesima, poput onog protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, razbija ova najvažnija sigurnosna agencija na zajedničkom nivou.

Eksperti za sigurnost smatraju da Republika Srpska mora stvarati vlastite snage za borbu protiv terorizma i na drugoj strani držati stalnu komunikaciju sa obavještajno sigurnosnim strukturama u Srbiji, prenose Nezavisne.

U MUP-u Srpske odavno su napravili Akcijski plan za prevenciju i borbu protiv terorizma, a poduzeli su i brojne druge aktivnosti kako bi u slučaju terorističkog napada ili neposredne opasnosti organizacijske jedinice mogle pužiti blagovremen i efikasan odgovor.