Published On: Thu, Dec 7th, 2017

TILLERSON: Važno je postići dogovor o reformama u BiH s obzirom na izbore 2018.

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je danas narode na Balkanu da napuste “stare animozitete” kako bi se održao mir u regiji i poručio da će SAD nastaviti surađivati s partnerima u EU kako bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokraciju na Balkanu.

– Imate priliku odrediti novi smjer povjesti, krvne linije ne bi trebalo više biti linije bitke – rekao je Tillerson u predavanju o američkom partnerstvu s Europom, koji je održao u centru “Woodrow Wilson”.

On je kazao kako SAD u svijetu vide da postoji “nova generacija Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlosti, iako ne mogu nikada zaboraviti je”.

– SAD priznaju krhkost Balkana i nastavit će surađivati s partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokraciju u regiju. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati – poručio je Tilerson, prenosi Tanjug.

Tillerson izjavio je kazao kak je upkos izvjesnom napretku u nekim dijelovima Balkana nestabilnost i dalje prisutna.

“Vlade trebaju ubrzati ekonomske i političke reforme, uključujcući jačanje institucija, borbu protiv korupcije i vladavinu prava”, rekao je Tillerson na 24. zasjedanju Vijeća ministara OESS u Beču.

To su ključni koraci, rekao je on. Također je pomenuo i značaj dogovora o reformama u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izbore 2018. godine./HMS/