TIHIĆ: Zašto sam se POMIRIO s Fahrudinom Radončićem


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić u razgovoru za Bportal dao je odgovore na pitanja o nekoliko aktuelnih tema: Srebrenici, državnom budžetu, odnosima s SDP-om, pomirenju s Fahrudinom Radončićem.

sulejman tihic

Kandidatura Ćamila Durakovića u ime SDA za načelnika Srebrenice izazvala je niz rekacija…

-Mi još nismo odlučili hoćemo li učestvovati na izborima u Srebrenici. Potrebno je prvo izvršiti reviziju biračkih spiskova, jer činjenica je da je u tim biračkim spiskovima puno imena osoba koje ne žive u Srebrenici. Zatim je je potrebno izvršiti dopunsku registraciju birača, kako onih koji žive u Srebrenici a nisu se registrovali, tako i onih koji žive van Srebrenice, a imali su prebivalište u tom gradu 1991. godine. Ako se ti uslovi ispune, onda ćemo učestvovati na izborima i onda ćemo govoriti o kandidatu. Mi mislimo da kandidat treba da bude iz SDA, jer mi smo i do sada u Srebrenici osvajali 60-70 odsto glasova. Imamo dobrog kandidata koji ovdje živi. Mi mislimo da je Ćamil Duraković najbolji kandidat.

Hoće li SDA promijeniti stavove o državnom budžetu?

-Nismo i nećemo. Fiskalni okvir ne omogućava budžet koji će finansirati redovne aktivnosti države BiH. Ovakav budžet je atak na državu i njene institucije. Mi nikada nećemo glasati za takav budžet. Sve kojima su usta puna štednje, pozivam da se odreknu svih prinadležnosti osim plata. Te prinadležnosti koje dobijaju za rad u komisija u radnom vremenu često dosežu i visinu samih plata.

Takav stav ugrožava učešće SDA u vlasti. Je li ugrožena koalicija na državnom nivou, odnosno koalicija sa SDP-om?

-Među nama su velike razlike kada je u pitanju fiskalni okvir i budžet. Fiskalni okvir je za nas nakon Ustava BiH sljedeće pitanje po važnosti. SDP je napravio dogovor bez SDA o Fiskalnom okviru i budžet, a na štetu države BiH. To se sasvim sigurno odražava na osnose SDA i SDP-a i na državnom i na nižim nivoima vlasti.

Jeste li imali razgovore sa Lagumdžijom, je li moguć izlazak SDA iz koalicije?

-Jesam, razgovarali smo. SDA neće sama izaći iz koalicije.

Čekate da vas ‘istjeraju’?

-Oni mogu da, u skladu sa zakonskim procedurama, pokrenu postupak i ministre SDA isključe iz koalicije. Nemamo ništa protiv toga, jer nećemo zbog dvije fotelje pristati da glasamo za antidržavni budžet.

Stekao se dojam da ste se pomirili s Fahrudinom Radončićem?

-Mi smo se u Srebrenici pozdravili i dogovorili da zajedno radimo kada je u pitanju problem Srebrenice. Mislim da ima i drugih, općih tema od interesa za državu i bošnjački narod gdje bi trebale raditi zajedno sve probosanskohercegovačke stranke.

Mislite da je Radončićev SBB probosanskohercegovačka stranka? Niste tako do sada govorili.

-Ovdje u Srebrenici su pokazali odgovornost. Drago mi je da je to tako, te što je gospodin Radončić došao u Srebrenicu i da ćemo na ovom pitanju raditi zajedno. Vrijeme je pred nama i vidjećemo kako ćemo raditi po drugim pitanjima.

Glavni odbor SDA je usvojio Izbornu platformu za lokalne izbore. Hoćete li u svim općinama na izbore ići samostalno?

-To je prepušteno regionalnim i kantonalnim odborima i oni će procjenjivati zavisno od odnosa na terenu. Negdje ćemo ići u koaliciju, negdje samostalno. U principu, u Federaciji ćemo ići samostalno, a u RS će biti više koalicija. To će odlučiti ljudi na terenu.

Bportal/DEPO PORTAL – BLIN/a.k.