Published On: Pon, tra 1st, 2013

TIHIĆ: Način izbora novog Pape dokazao je diskriminaciju Bošnjaka

Sulejman Tihić, na konferenciji za novinare povodom SDA-ove osude novog elektorskog sustava izbora članova predsjedništva BIH problematiku diskriminaicje Bošnjaka proširio je i van granica BIH. Tihić je zaključio kako je izbor novog Pape diskriminatoran prema Bošnjacima budući da Bošnjaci u BIH uopće nemaju nikakav utjecaj na izbor kardinala u BIH a koji je ispred BIH ovlašten glasovati u Vatikanu. Kardinal Puljić je bosanskohercegovački predstavnik u Vatikanu, kazao je Tihić, a u njegovom izboru glas Hrvata vrijedi 500.000 puta više nego glas Bošnjaka.
Da svi Bošnjaci daju svoj glas jednom kardinalu opet bi pobjedio kardinal kojeg biraju Hrvati. BIH je i katolička zemlja, a izbor kardinala ne smije nikako biti samo unutarhrvatsko pitanje. Ako je BIH i hrvatska i srpska i bošnjačka onda je i kardinal Puljić i hrvatski i srpski i bošnjački. Pitam ja Vas – koji realan utjecaj ima bošnjački narod na izbor kardinala i izbor Pape?
Ako je to pošteno onda je i elektorski sistem u kojem se Hrvatima dopušta da izaberu svog predstavnika u predsjedništvo BIH pošten. A svi znamo da nije! Jer on omogućuje Bošnjacima da izaberu samo jednog člana predsjedništva. Što nije ni fer ni ljudski. Jer smo do sada birali dva. Osim toga Hrvati imaju dva predsjednika. Josipovića i predsjednika Slovačke. Zašto Bošnjaci onda isto ne bi imali dva? Srbi također imaju dva predsjednika – Radmanovića i Nikolića. Mislim daje formula 2+2+2 najbolja za stabilnost BIH.
Tihić je najavio da će međunarodnom sudu u Strasbourgu podnijeti prijavu protiv načina izbora BH kardinala.
Tezu sličnu ovoj nedavno je iznio i bivši reis islamske zajednice u BIH Mustafa ef. Cerić koji je kazao kako je izbor Pape potpuno diskriminatoran za Bošnjake jer se muslimanima uopće ne dopušta kandidiranje na konklavi tvrdeći kako je izbor Pape rezerviran samo za katolike.
Naime, bilo koji katolik u BIH , prema trenutnim zakonima Vatikana može posati novi Papa. Dok niti jedan musliman u BIH ne može.
To je stanje daleko gore nego sa situacijom Sejdić i Finci. Niti se dopušta kandidatura a čak i kad bi se dopustila jedan bh musliman nikada ne bi mogao postati novi Papa.
To je nepravda do neba, kazao je Cerić.
Komentirajući istupe Tihića i Cerića, Ratko Perić, mostarski nadbiskup , kazao je : Pustite ih, to su dva komada najobičinijh budaletina.