TIHIĆ ĆE SE OBRATITI SUDU: Ne može se mijenjati Vlada Federacije

SARAJEVO – Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je da SDP BiH “neodgovornim i nerazumnim potezima” Bosnu i Hercegovinu uvodi u krizu s neizvjesnim ishodom, a da posljednji u nizu poteza predstavlja udar na državu BiH, posebno na bošnjački narod.

 

Obraćajući se kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Kako iz političke krize u BiH?”, Tihić je rekao kako umjesto bavljenja rješavanjem životnih i drugih problema te pitanjima vezanim za put BiH u EU i NATO, sada se bavimo pitanjima “izbacivanja” Stranke demokratske akcije iz vlasti.

Tihić smatra da postoje tri glavna cilja izbacivanja SDA iz vlasti.

Sprječavanje borbe protiv organiziranog kriminala

– U prvom redu to je prikrivanje i sprječavanje institucionalne borbe protiv organiziranog kriminala. Drugi je uvođenje policijske države, koja bi služila za obračun s političkim neistomišljenicima i treći je izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda. Bojimo se da sada kad se SDP našao u ćorsokaku i kada vidi da ne može ustavnim i zakonskim putem, kako oni kažu, izbaciti SDA iz vlasti, da ne krene u neke kompromise koji mogu koštati državu BiH, kazao je Tihić, prenijela je Fena.

Naglasio je da je SDA učinila sve da koalicija s SDP-om uspije i da je to činjeno zbog države BiH, ali da, nažalost, SDP neće partnere, već poslušnike.

-On (SDP) želi da se metoda rada, kakav postoji u SDP-u, dirigiranja od vrha prema dolje, primjenjuje kada su u pitanju i institucije BiH. Oni žele da se u centrali SDP-a donose sve poslovne odluke iz nadležnosti javnih kompanija, uključujući i odluke o tenderima, a mi to nikada nismo radili, rekao je predsjednik SDA.

Izbačeni mino zakona

Tihić smatra da bi SDA bila “izbačena” i iz Federalne vlade , kao što je to urađeno u županijama, da za to postoji mogućnost.

-Ovo što je u županijama urađeno, urađeno je čak i mimo zakona i mimo poslovnika i mi ćemo vezano za to voditi određene sporove, sudske postupke, kako bi dokazali da su ta razrješenja bila suprotna i zakonu i poslovniku. Ne postoji ustavna, a ni zakonska mogućnost da se u Federalnoj vladi provede ono što SDP želi, kazao je Tihić.

Ocijenio je da SDP nikada još nije izrastao iz komunističke partije u modernu socijaldemokratsku stranku, a da se SDA kreće putem od stranke muslimansko-kulturnog-povijesnog kruga, kako je osnovana i kako je bilo u njenim dokumentima, do danas narodne stranke političkog centra, otvorene za sve građane.

-SDA je izvršila korjenitu transformaciju svojih ciljeva i pravaca, ali od samog početka do današnjeg dana naš glavni cilj, naš nacionalni interes odražava se u tri riječi, a to su: Država Bosna i Hercegovina, rekao je Tihić.

bitno.ba