Published On: Fri, May 17th, 2013

Ti si kriv ako ti je sve krivo: Mladi nemaju pravo na vegetiranje

Vrhunac kampanje ‘Ti si kriv ako ti je sve krivo‘ kojom je Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) posljednjih dana zaintrigirao javnost, upriličen je na javnoj tribini u četvrtak u amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Ivana Leko, potpredsjednica HSPF-a na samom početku tribine iznijela je rezultate istraživanja koje je provedeno u sklopu ove kampanje.
Porazna činjenica je rezultat koji kaže kako 62 posto ispitanih želi napustiti Bosni i Hercegovinu. Na pitanje kako mladi gledaju na trenutni razvoj države 90 posto ih je reklo da BiH ide u krivom smjeru, a većina mladih se složila sa tvrdnjom da je ”Ovakvo stanje u BiH neprihvatljivo, mladi bi trebali biti glavna pokretačka snaga društvenih promjena”.

Pred prepunim amfiteatrom svoja izlaganja na temu ‘Pasivnost mladih – put ka nestanku javnog mnijenja’ iznijeli su gosti: Ivan Vukoja, ugledni bh. sociolog, Krešimir Tabak, asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te Jure Gudelj, novinar i kolumnist Oslobođenja.
Krešimir Tabak je pozdravio ovu, kako ju je nazvao, osvješćujuću i pozitivno kampanju.
‘Rezultati ovog vašeg istraživanja se ne poklapaju s temeljnim antropološkim načelima koja kažu da bi mladi ljudi trebali biti oni koji se nadaju. Živimo u stanju u kojemu se s pravom možemo pitati: Je li ikome ovdje stalo do budućnosti ovih mladih ljudi. Po meni su oni više žrtve, nego krivci. Nismo krivi za stanje u kojemu se nalazimo, ali to nas ne oslobađa odgovornosti, jer ukoliko sad ne napravimo nešto bit ćemo krivi za lošu budućnost. Kako ne bismo bili krivi zato što nam je sve krivo svatko treba poći od samoga sebe. Budite odvažni, živite punokrvnim studentskim životom. Imate pravo na prijestup, ali ne na vegetiranje!”, rekao je Tabak.
Ivan Vukoja je svoj govor započeo tvrdnjom kako mladi nisu jedini krivci za ovakvo stanje, odnosno da nije sav teret na mladima.
‘Vi imate najveći potencijal i trebali bi pozvati na odgovornost sve koji su odgovorni. Trebate biti svjesni da nije politički aktivizam jedini aktivizam, jednako su važni i društveni i građanski aktivizam. Potrebna nam je politička kultura i građanska vrlina koje moraju biti neovisne o stranačkim i ideološkim stajalištima. Ukoliko njih nema dogodi se da se naš početni aktivizam pretvori u interesni stranački aktivizam ili ideološki politikanski aktivizam i njima se manipulira”, kazao je Ivan Vukoja.

Novinar Jure Gudelj je istaknuo kako je priznanje svoje pasivnosti prvi korak ka promjeni. Pasivnima je definirao sve one koji pristaju na štelu, koji nekritički promatraju svijet, koji pristaju na današnje izvitoperene vrijednosti.
Iz Ureda za informiranje HSPF-a priopćeno je kako je ovom javnom kampanjom i javnom tribinom odaslana jedna snažna poruka svim mladim ljudima kako su oni ti koji trebaju mijenjati trenutno stanje i kreirati budućnost po vlastitim željama i zamislima, jer su upravo oni ti koji će biti najodgovorniji za njihovo sutra. ( bljesak.info)