Published On: Uto, kol 9th, 2016

TI BiH ZAHTIJEVA ISTRAGU: Je li glavni tužitelj Salihović “završio” više istraga protiv Dodika?

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je uputio Uredu disciplinskog tužitelja zahtjev da ispita medijske navode u vezi s postupanjem glavnog tužitelja u Tužiteljstva BiH, Gorana Salihovića.
U medijima su se pojavile informacije da je glavni tužitelj, Goran Salihović, posredstvom i pod pritiskom trećih osoba, “zatvorio” više istraga protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, te se navodi da o svemu postoje i službene zabilješke i transkripti koje posjeduje Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA).
TI BiH od Ureda disciplinskog tužitelja zahtijeva da u okviru svoje nadležnosti preispita ove navode, jer mogu ukazivati na više disciplisnkih prekršaja glavnog tužitelja pripisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Disciplinski prekršaji se odnose na povrede načela nepristrasnosti, ostvarivanje koristi od neprimjerenog utjecaja na odluke i postupke tužitelja, korištenje funkcije tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, te nanošenje štete ugledu tužiteljske funkcije.
Navodi o neprimjerenom postupanju glavnog tužitelja posebno dobijaju na važnosti i uvjerljivosti u kontekstu konstantnog nedostatka rezultata Tužiteljstva BiH u procesuiranju slučajeva korupcije, naročito onih u koje su uključeni visoki dužnosnici. Ured disciplinskog tužitelja je dužan ispitati sve navode, jer ukoliko se pokažu istinitim, mogu dovesti u pitanje svo dosadašnje postupanje Tužiteljstva i dodatno poljuljati ugled ove institucije.
TI BiH od Ureda disciplinskog tužitelja očekuje da zbog ozbiljnosti navoda provede transparentan postupak, u kojem će informirati javnost o svim činjenicama i utvrditi pojedinačnu odgovornost svih koji su dovedeni u vezu s ovim slučajem.
Transkript u Žurnalu
Podsjetimo portal Zurnal.info prošlog je tjedna objavio navodne transkripte telefonskih razgovora između novinara Mate Đakovića, urednika emisije Telering i predsjednika RS Milorada Dodika, u kojima Đaković obavještava Dodika da je zaustavio istragu protiv njega u nekoliko predmeta.
„Slušaj, šefe, bio sam danas s glavnim. Završili smo oko Bobar Banke. Tamo te, sigurno, neće biti. U Pavloviću će, takođe, biti u redu. Obećano mi je da će zatvoriti istragu i u predmetu zlato. Kad se vidimo, prenijeću ti ostalo. Ne mogu telefonom“, referirao je u svibnju ove godine novinar Mato Đaković svom kumu Miloradu Dodiku, stoji u transkriptu njihovog telefonskog razgovora.
Kum Dodik je bio sretan. Obećao je Đakoviću skoro viđenje i dodao: „Onom Mektiću (Dragan Mektić, ministar sigurnosti) i Staniću (Perica Stanić, direktor SIPA) ću j….. majku. I ozbiljniji igrači su gubili od mene“, navodno je kazao Dodik.
Nekoliko dana poslije, Tužiteljstvo BiH okončalo je provjere/istragu u predmetu “zlato” koji je, podsjetimo, formiran nakon što je bivši veleposlaanik BiH u Moskvi izjavio da je Milorad Dodik, u njegovom prisustvu, primio kilogram zlata od ruskog biznismena Olega Burlakova.
Drugi predmet, kojeg je, nakon razgovora s „glavnim“ spomenuo Mato Đaković bio je „Bobar Banka“. Istraga u ovom predmetu je u tijeku, a kako saznaje Žurnal, među 14 optuženih čija će se imena naći na optužnici – nema Milorada Dodika.
Treći predmet, Pavlović banka, još je u fazi istrage, a osumnjičeni Milorad Dodik – još nije saslušan. Mato Đaković, nakon razgovora s Dodikom u vezi s ovim predmetima, dobio je posao na Radio-televiziji Republike Srpske.
S druge strane, protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet. I to na osnovu prijave Dževada Galiješevića.
„ Nakon što je ministar Mektić imao neugodan razgovor s glavnim državnim tužiteljem Goranom Salihovićem u vezi s istragom protiv njega, Hasan Pleh, šef kabineta glavnog državnog tužitelja, iz Kine je obavijestio Mektića da će protiv njega stornirati istragu“, ispričao je za Žurnal jedan ad aktera cjelokupne afere.
Sve navedeno zbivalo se tijekom svibnja i lipnja. Milorad Dodik, koji je u tom razdoblju bio pod posebnim istražnim radnjama (prisluškivan u skladu s važećim sudskim i tužiteljskim naredbama), nakon niza razgovora s Matom Đakovićem – promijenio je broj telefona.
„Posebne istražne radnje protiv Milorada Dodika su, tako, propale“, kazao je drugi Žurnalov izvor izravno involviran u istragu.
Đaković na RTRS-u
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) o svemu je sačinila odgovarajuće službene zabilješke, te ih zajedno s transkriptima razgovora Mate Đakovića i Milorada Dodika proslijedila Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH.
„Nakon ovoga, glavni državni tužitelj Goran Salihović je bukvalno pobjesnio. U prisustvu nekoliko osoba je rekao da će uhititi Dragana Mektića, direktora SIPA-e Pericu Stanića i predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, a da će dokaze o njihovoj krivici tražiti naknadno“, ispričao je za Žurnal treći izvor iz policijskih institucija.
SIPA i ostale agencije također su dokumentirale ovu Salihovićevu najavu uhićenja predsjednice Suda BiH i ministra sigurnosti BiH./HMS/