Published On: Pon, sij 21st, 2013

Thompson tuži Hrvatsku

Pjevač Marko Perković Thompson mora državi platiti 1,164 milijuna kuna poreza. Potvrdila je to ovih dana i drugostupanjska komisija Porezne uprave kojoj se poznati pjevač žalio nakon što su porezni službenici u rujnu donijeli rješenje po kojem mora platiti spomenuti iznos poreza jer je po mišljenju Porezne uprave imovina koju je stekao puno vrjednija od prihoda koje je prijavio i na koje je platio porez
No, drugostupanjsko riješenje, koje nalaže uplatu poreza državi u roku od 15 dana ili u protivnom slijedi ovrha, ne znači da će Thompson na račun državnog proračuna doista odmah i uplatiti taj novac i da je nakon gotovo godinu dana završena sapunica oko provjere njegovih poreznih davanja, piše Novi list.
Perković naime ima još jednu mogućnost žalbe, a to je tužba Upravnom sudu na kojem će osporavati drugostupanjsko rješenje. Uz tu tužbu može priložiti i zahtjev da se privremeno obustavi izvršenje rješenja Porezne uprave, odnosno naplata spomenutih 1,164 milijuna kuna.
Upravni sud često je sklon prihvatiti takvu mjeru, a ona je, kako su nam potvrdili u Poreznoj upravi, već ranije odobrena, primjerice, pjevačici Vlatki Pokos ili sportskom direktoru Dinama Zoranu Mamiću.
S obzirom na sve veći broj predmeta na Upravnom sudu u kojima građani pokušavaju dokazati da državi ne duguju porez, sapunica između Thopsona i Porezne uprave mogla bi trajati godinama, a od prvog pokušaja da se utvrdi je li Thompson platio potez na prihod kojim je kupio nekretnine već je prošlo četiri godine.
U prvom pokušaju poreznici nisu pronašli ništa sporno, a pjevač se na »meti« poreznika ponovno našao početkom proljeća prošle godine zajedno s još nekoliko tisuća građana, kada je sustav kojim se koristi Porezna uprava ukazao na to da kod njega postoji nesrazmjer između prijavljenih prihoda na koje je platio porez i imovine koju je u tom razdoblju stekao.
U polugodišnjem nadzoru u kojem su kontaktirali s Perkovićevim odvjetnikom poreznici su zaključili da je Thompsonova imovina puno vrjednija od prijavljenih prihoda, te da je neprijavljeni dohodak 3,69 milijuna kuna, pa su mu nakon poreznih odbitaka razrezali novi porez od 1,164 milijuna kuna.