Published On: Ned, ruj 23rd, 2007

Thompson o izjavi mostarskog muftije: To je primjer klasičnog fundamentalizma i isključivosti

Nakon što je mostarski muftija Seid Smajkić, u bosanskohercegovačkom Dnevnom avazu gostovanje Marka Perkovića Thompsona u Mostaru nazvao “čistom provokacijom za Bošnjake”, Thompson je muftijinu izjavu jednako ocijenio.

“Izjava Mostarskog muftije Seida Smajkića predstavlja čistu provokaciju za Hrvate koji su Bosni i Hercegovini konstitutivni narod zajedno s Bošnjacima i Srbima. Isto tako njegova izjava izraz je klasičnog fundamentalizma i isključivosti kako vjerske tako i nacionalne te pokušaj stvaranja vjerske i nacionalne netrpeljivosti između dva konstitutivna naroda koji žive u Mostaru, Hrvata i Bošnjaka.” – stoji u priopćenju objavljenom sinoć na Thompsonovoj službenoj web stranici.

U priopćenju Thompsonove producentske kuće MP-Ton izražava se žalost činjenicom da se “pozvanim za takve monstruozne optužbe koje bi uvrijedile svakog časnog čovjeka, našao upravo jedan od vjerskih vođa koji bi prvenstveno u tekstovima Marka Perkovića Thompsona morao naći izvorište vjere.”

“Da je efendija Smajkić kojim slučajem pročitao te tekstove ili ih čuo opjevane, tada nikako ne bi uputio uvredljive riječi onome koji u svojim pjesmama veliča najveće vrjednote čovjeka, a to su ljubav prema Bogu, ljubav prema obitelji i ljubav prema domovini.

To što je Thompson Hrvat i što kroz svoje pjesme priča hrvatsku priču ne smije i ne može biti razlog da ga ljudi druge narodnosti i vjere, a osobito Bošnjaci, optužuju za fašizam.

Izjave i optužbe mostarskog muftije ne samo da su neutemeljene nego su i opasne jer on ne samo da obmanjuje javnost vlastitim interpretacijama nego pokušava zastrašivati nekakvim “udarnim hordama” koje postoje samo u Smajkićevim mislima.” – navodi se u izjavi MP-Tona.

Thompsono poziva muftiju Smajkića da konkretnim primjerom pokaže kakve veze njegov koncert ima s “uništavanjem partizanskih spomenika, ispisivanjem fašističkog znakovlja i imenovanjima ulica”, za što je muftija optužio Thompsona u spomenutom intervjuu Avazu.

Mudžahedinski antifašizam i pastirski rock

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x