Thompson: Ne moramo svi slaviti ovdje, neka se slavi diljem RH

Kad je Thomposn izišao na binu, nešto iza 21 sat, izazvao je erupciju oduševljenja 80.000 posjetitelja koliko ih se, prema procjenama PU šibenske, okupilo u Čavoglavama. A kad je Thompson zapjevao Bojnu iz Čavoglava, sve je proključalo, a njegovi fanovi su ga pozdravili bakljadom.

– I naši generali slave Dan pobjede, ne moramo svi slaviti u Čavogalavama, neka se slavi diljem Hrvatske. Svima čestitam današnji praznik, rekao je Thompson, obrativši se okupljenom mnoštvu i nastavio pjevati.

Nakon Thompsona na rasporedu su bili njegovi kumovi Miroslav Škoro i Mate Bulić te klapa Luna iz Kožina kraj Zadra i Slavonia band.

Iako je policija procjenjivala da će ove godine u Čavoglavama biti manje posjetitelja, i oni su se iznenadili jer ih je ipak bilo više. Generali Gotovina i Markač, unatoč lijepim željama organizatora proslave, nisu se pojavili u Čavoglavama. Na proslavi su od poznatih osoba bili samo biskup šibenski Ante Ivas i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Od ranoga jutra povodom proslave Dana pobjede u Čavoglave su počeli pristizati posjetitelji iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz inozemstva. Mnogi gastarbajteri su na godišnjem odmoru te su danas odlučili doći na proslavu.

Službeno je proslava Dana zahvalnosti odnosno Dana pobjede počela jutros u 10 sati i to misom za sve poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Ilije u Kljacima. Misu je predvodio don Vinko Puljić,svećenik iz hrvatske misije Siegen pokraj Kolna, njegovi kolege iz Slovačke su bili u koncelebraciji, a don Ivo Šutalo, župnik i upravitelj svetišta Srca Isusova u Studencima kod Ljubuškoga je propovijedao.

– Kroz 14 stoljeća hrvatske povijesti naši branitelji su ulagali krvavo kamenje svoga života u temelje buduće nam slobodne domovine – rekao je, među ostalim, don Ivo u propovijedi.

Don Ivo žali zbog “lažnih branitelja koji su stekli ratne mirovine”

Ističući neizmjernu žrtvu dragovoljaca Domovinskog rata, don Ivo je u propovijedi izrazio žaljenje zbog onih, kako je rekao, “lažnih branitelja koji su stekli ratne mirovine, a nisu rata ni vidjeli i još veću tugu zbog onih koji su im to isposlovali“.

Don Vinko Puljić je, na kraju, dodao da se moramo pomoliti za branitelje jer su oni za Hrvatsku dali sve što su imali – život! – Zbog njih možemo disati i živjeti slobodnu Hrvatsku – dodao je don Vinko.

Thompson: Ne moramo svi slaviti ovdje, neka se slavi diljem RH

Poslije mise u crkvi sv. Ilije u Kljacima, pokraj spomenika na platou ispred crkve svećenici su molili za odrješenje za sve pokojne branitelje. Potom su pripadnici postrojbe Vanga iz Pule, Marinko Popov, Stjepan Spoja i Branko Prnjak upalili svijeću za branitelje, uz salutiranje.

– Danas je povodom Dana pobjede u Puli defile branitelja, ali mi dolazimo u Čavoglave jer smo prijatelji s Thompsonom – rekao je Popov. Iako je svake godine do sada na misi u Kljacima bio i Thompson, ove godine je na poziv prijatelja, šibenskog biskupa Ante Ivasa, bio na misi u Vrpolju. Perković, kažu, nije mogao odbiti biskupov poziv.

Škoro: Drago mi je što sam u Čavoglavama

Iako u PU šibenskoj ne kalkuliraju o mogućem broju posjetitelja, u Čavoglavama, neslužbeno doznajemo da bi ih na vrhuncu proslave, na koncertu, trebalo biti oko 150 tisuća. – Prošle godine je ovdje bilo 120 tisuća ljudi, a prema policijskim izvješćima bilo ih je 70-80 tisuća“, rekao je jedan od organizatora proslave u Čavoglavama. Svi koji dolaze u Čavoglave imaju svoje razloge.

Thompson: Ne moramo svi slaviti ovdje, neka se slavi diljem RH

– Drago mi je što sam u Čavoglavama, s obzirom da je Dan domovinske zahvalnosti veliki dan za sve nas. Sve ove godine, od početka, u Čavoglavama se narod okuplja spontano. Igrom slučaj, bio sam prvi put na proslavi u Čavoglavama i evo me opet, uspio sam se dogovoriti s kumom Markom. Pozitivno sam se iznenadio, sad je sve organizirano i uređeno“, izjavio je Miroslav Škoro koji je na krštenju držao prvog Thompsonova sina Šimuna.

Darko Lončar, branitelj Domovinskog rata iz Kutjeva ima svoje razloge zbog kojih dolazi u Čavoglave. – U Čavoglave dolazim iz revolta. Ljut sam na državni vrh, neka vode državu pošteno, kako Bog zapovijeda – pojasnio je ratni veteran Lončar.

Thompson: Ne moramo svi slaviti ovdje, neka se slavi diljem RH