Published On: Sub, velj 23rd, 2013

THE "SORTA": Baskijski pokret za nezavisnost


Baskijci iz Španjolske i Fracuske danas su formirali novu stranku “Sorta”, koja će se zalagati za neovisnost Baskije, a nastala je iz pepela stranke Batasune koja je zabranjena zbog veza s oružanom separatističkom organizacijom ETA.
Oko 300 izaslanika iz regije Baskije, u Španjolskoj i Francuskoj, izabrali su vodstvo ljevičarske stranke na kongresu u sjevernom španjolskom gradu Pamploni.
 
 
Oni su izabrali bivšeg člana Batasune Asijera Araisi Barbadiloa (39) za vođu stranke, a Arnaldo Otegija za glavnog tajnika. Otegla je u zatvoru jer je nastojao obnoviti Batasune pošto je ona zabranjena 2003.
Barbadilo je rekao skupu da je njihov cilj “potpuna sloboda” za zemlju Baskijaca, koju oni na baskijskom zovu Euskal Heria i koja se prostire na sjeveru Španjolske i jugu Francuske.

Lider Sortua Asijer Araisi (C)

– U Euskal Heriaji i gdje god bude pristutna, sorta će biti glasnogovornik naše borbe – kazao je delegatima.
Ljevičarski pokret za slobodu je dobio političku težinu u Španjolskoj posljednjih godina pošto je ETA oslabila zbog uhićenja mnogih njenih lidera.U odstustva oteglo se obratio kongresu pismom u kojem poziva članstvo da se bore u “novoj političkoj fazi” za neovisnost.
Vlasti organizaciju ETA okrivljuju za ubojstvo 829 ljudi tijekom četiri desetljeća bombaških napada i pucnjave u borbi za neovisnost Baskije. Ona je proglašena za terorističku skupinu od strane zemalja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. ETA je proglasila “definitivni kraj” svojih oružanih aktivnosti listopada 2011. ali nije i formalno razoružana i raspuštena kako su zahtijevale španjolske i francuske vlasti.

Lik Arnaldo Otegija na kongresu

Ortega je nazvao zalaganje za neovisnošću Baskijaca “političkim sukobom koji još nije riješen jer španjolska i francuska država nastavljaju negiraju nacionalnost Euskal Heria i njeno pravo na samoopredjeljenje”.
Španjolske vlasti su zabranile sortama 2011. zbog njezinih veza s Batasune, koja je smatrana političkim krilom ETA, da bi je sljedeće godine legalizirao Ustavni sud Španjolske.