Published On: Pon, stu 15th, 2021

THE PRACTICE OF ENGLISH PROPAGANDA CONTINUES: Nadmeni engleski list stavio je metu na čelo Dodiku

Britanski medij  u izuzetno neobjektivnom, gotovo huškačkom uratku podsjeća na ustavni poredak zemlje uspostavljen Daytonskim mirovnim sporazumom prije 26 godina, “koji je podijelio zemlju na dva entiteta, a na čijem čelu je tročlano predsjedništvo”.

Puno ispravnije je napisati da je Daytonski sporazum ujedinio zemlju, donio joj mir i jasno raspodijelio ovlasti između entiteta i države. Te uspostavio institucionalni federalizam između dvije logike, etničke i građanske. Nakon čega su visoki predstavnici počeli s uništavanjem institucija koje predstavljaju etničku logiku. Nakon čega je došlo do hrvatske pobune koja je ugušena tenkovima. A sada dolazi do srpske pobune. Pa eto potrebno je ponovno izvući NATO tenkove na jedan od BH naroda. Sve kako bi se udovoljilo arapskim petrodolarima.

Guardian je mogao napisati i da su Visoki predstavnici u BIH kršili Ustav, namećući odluke za koje nisu imali ovlasti. Poput zadnje odluke o negiranju genocida koja je prekipjela Srbima koji traže da se odluke tog tipa u njihovoj zemlji imaju donijeti u njihovom parlamentu voljom njihovih zastupnika.

Guardian ne navodi kako je  veće ovlasti u BiH svojevremeno imao Paddy Ashdown, građanin Engleske, nego srpski, hrvatski i bošnjački narod, što nikako nije bilo u skladu s Daytonom.

Dayton šefa OHR-a vidi tek kao moderatora i tumača a ne kao diktatora s moći božanstva. Koji može smijeniti koga hoće i kad hoće, promijeniti ustav kako hoće.

Guardian ne navodi kako su glavni krivci za propast Daytona uprvo ljudi iz OHR-a, poglavito jedan Englez i nekoliok Austrijanaca. Guardian ne navodi ulogu OHR-a i stranih ambasada u poticanju korupcije  i nacionalizma i  naravno svu krivicu kanalizira na omiljenu UK metu – Srbe.

Ističe se kako Milorad Dodik, lider bh. Srba, već godinama zagovara njihovo odvajanje a “ograničeno međunarodno odbijanje” ga je samo ohrabrilo u tome.

Oslabljena uloga visokog predstavnika

“Kao odgovor na uvođenje zakona o negiranju genocida prethodnog visokog predstavnika, gospodin Dodik prijeti da će napustiti državne institucije – uključujući nacionalne oružane snage. Ovo bi bila, kako je gospodin Schmidt primijetio, secesija po svemu samo ne pod tim imenom”, navodi se u analizi situacije u BiH.

Iako je visoki predstavnik u početku koristio svoje ovlasti kako bi držao političare pod kontrolom, ta uloga je sustavno oslabljena, piše The Guardian.

Novi visoki predstavnik Schmidt je dodatno potkopan kada su reference na njega uklonjene iz nedavne rezolucije UN kojom je obnovljen mandat EUFOR snaga u BiH, nakon što je Rusija zaprijetila da bi mogla uložiti veto na tu rezoluciju.

“Širi kontekst je umiranje europskog sna. Odbijanje proširenja EU Emmanuela Macrona – ignoriranje upozorenja o opasnostima kršenja obećanja datom Zapadnom Balkanu – značio je razoran udarac, a nedostatak usklađenosti i stabilnosti u Europi ga je dokrajčio. To je ostavilo malo toga za ponuditi kao alternativu nacionalizmu. Gospodin Dodik je pronašao podršku mađarskog Viktora Orbana, Rusije, i u manjoj mjeri, Kine, a čak i Turska ima sve veći utjecaj”, ističe se u analizi i dodaje da kao posljedica cjelokupne situacije, političkog i ekonomskog stagniranja zemlje, građani jednostavno napuštaju zemlju.

SAD ključan

The Guardian tvrdi kako je izvještaj visokog predstavnika za Vijeće sigurnosti UN krizu u zemlji podigao na vrh dnevnog reda, a da bi pojačani angažman Sjedinjenih Država odigrao ključnu ulogu.

Istovremeno, EU je i dalje tiha, a glasnije Ujedinjeno Kraljevstvo više ne može iznutra da pokrene slučaj.

“SAD su sankcionirale gospodina Dodika 2017. godine zbog opstruiranja provođenja mirovnog sporazuma; Ono što je sada potrebno su snažne sankcije protiv njega i njegovog okruženja, ukidanje pristupa europskim tržištima i bankarstvu.

Međutim, vlade bi također trebale eksplicitno, sa zakašnjenjem, izraziti podršku gospodinu Schmidtu i uvjerenje da je gospodin Dodik odgovoran za krizu. Zapad bi trebao dati jasno do znanja da će svaki pokušaj nasilja biti suočen s pojačanjem međunarodnih snaga, a NATO će obaviti posao ako EU to nije u mogućnosti, kao što piše u Daytonskom sporazumu”, predlaže autor teksta i dodaje kako bi se EU zapravo trebala zapitati što može ponuditi Bosni i Hercegovini.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
12 dana prije

Možete mu samo popušit visoki.ohr osceu fašisti on vam smeta jer brani svoj narod,živio DODIK…

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Odgovori   Hvo..zauvjek.
12 dana prije

Sve po zakonu ustavu dejtonu damo tako i nikako drugačije fašisti iz eu mi smo za vas izmislili demokraciju vi silujete demokraciju DOSTAAAAAAAAAAÀAA..

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Hvo..zauvjek.
12 dana prije

Jos cete vi kmecati dugo vremena

Derim
Derim
Odgovori   Hvo..zauvjek.
12 dana prije

Sad i katolici iz Posavine vicu ZUVIOOO🤣🤣
Ah da,ti vise nisu medju zivima,pobili ih isti kao Dodik.
Sad potegni jednu praljkovacu i vici ziviooo!!🤣🤣

Antara
Antara
Odgovori   Hvo..zauvjek.
12 dana prije

👍👍👍

Bruce Lee.
Bruce Lee.
12 dana prije

masonska posla,,duvajte Dodiku i svim ostalim iz RS

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bruce Lee.
12 dana prije

Guardian je Zidovski,bogami.hrabribojovnici i srbocet.ici bit ce kmecanja

Antara
Antara
Odgovori   Bruce Lee.
12 dana prije

👍👍👍

Derim
Derim
12 dana prije

Guardian nadmeni list??
Gluposti koje se mogu procitati na ovom “portalu” naprosto ostavljahu bez teksta.
Svi svjetski mediji,izuzev vasih gazda u Srbiji i Rusiji popisali su vam se na saveznika i gazdu,a samim time i vas.
Poklopite se i cutite,svijet vas opet ozbacava kao leglo fasizma i zla!

Antara
Antara
Odgovori   Derim
12 dana prije

O čemu ti pričaš Derime? Imaš li ti uopšte ikakvog pojma šta se oko tebe dešava? Vidiš li šta? Ti kao da u flaši živiš.

Atom
Atom
12 dana prije

U suštini ne mogu oni Dodiku ništa…Mogli bi eventualno da se u RS-u masovno krše ljudska prava a srbi nisu glupi da to urade. Imperialisti cuvali Jermene i Ukraince pa vidi kako su prošli i nije više niko glup da im vjeruje. Gube tršište od 8-10 miliona ljudi, dovode u rizik svoje investitore i sve zbog nekoliko potkupljivih OHR-ovaca. Ovo nema veze sa stvarnim stanjem na terenu… cak ni inerkcija koju su imali da su srbi ujek zli a islamisti žrtve više ne pije vode u pola zapada.

Maks
Maks
12 dana prije

MISLIM DA EU I SAD IDIOTI SPREMAJU NOVI RAT SA IZMETBEGOVICEM.

Antara
Antara
12 dana prije

Šta ćeš to je razvijeni zapad.

Antara
Antara
12 dana prije

Ma da su oni valjali ne bi ih iščerali iz eu.

Last edited 12 dana prije by Antara
Antara
Antara
12 dana prije

Jel iko u ovom svijetu više zla napravio od ovih ungleza?