Published On: Uto, srp 17th, 2018

The Independent: Što možemo naučiti od Hrvatske, male zemlje s velikim snovima?

VELIČANSTVEN rezultat Hrvatske na SP-u u Rusiji i dalje je inspiracija svim vodećim svjetskim medijima. Tako britanski The Independent donosi priču o Hrvatskoj pod naslovom ”Što možemo naučiti od Hrvatske, male zemlje s velikim snovima?”.

”Mala zemlja, veliki snovi”, pisalo je na autobusu hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji. Taj slogan pobijedio je u glasanju hrvatskih navijača prije turnira u konkurenciji: ”Želja je u srcu, moć je na terenu” i ”Srcem do vrha”.

Tim riječima svoj tekst piše novinar slavnog engleskog dnevnika Jack Pitt-Brooke. Pa nastavlja.

Dalićeve poruke kao inspiracija svim malim zemljama svijeta

”Nakon finalne utakmice s Francuskom novinar iz Gruzije upitao je izbornika Hrvatske može li poslati poruku za sve male zemlje svijeta kojima je Hrvatska dala nadu da i oni mogu napraviti nešto ovako veliko. Dalić je, piše Pitt-Brooke, samo citirao slogan s hrvatskog autobusa, rekavši da je to sjajna poruka za sve koji se nadaju. Dalić je dodao da je za uspjeh nužno imati sjajne igrače koji žele naporno raditi. Mnoge stvari trebaju sjesti na svoje mjesto. Tada je sve moguće. Ali to je sjajna poruka. Posebno za male zemlje poput Hrvatske i Gruzije. Morate imati san, morate imati ambiciju. Slijedite svoje snove. Jednog dana možda će se to ostvariti. U nogometu ili u životu općenito. Moja poruka je da se nikad ne smije odustati”, Dalić je rekao na presici, a onda engleski novinar nastavlja.

Savjet koji je Dalić dao gruzijskom novinaru objašnjava uspjeh Hrvatske, najveće senzacije u povijesti svjetskih prvenstava. Od svih reprezentacija u povijesti koje su igrale finale svjetskih prvenstava, samo je Urugvaj 1930. i 1950. imao manju populaciju. Međutim, od tada su se vremena promijenila i ovaj rezultat Hrvatske dobiva na težini kad znamo da u suvremenom dobu svjetskim nogometom dominiraju velike i bogate nacije poput Njemačke, Francuske ili Španjolske.

Hrvatski uspjeh u Rusiji je fascinantna priča o jedinstvu, timskom radu, nevjerojatnom duhu koji je izdržao najteže kušnje. Istina, Hrvatska do srebra ne bi došla bez Luke Modrića, ali ova priča je puno više od toga.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x