Published On: Pon, pro 23rd, 2013

THE ECONOMIST: U 2014-oj BiH će pogoditi “arapsko” proljeće?

Ugledni britanski magazin The Economist svrstao je Bosnu i Hercegovinu među zemlje kojima prijete veliki socijalni nemiri u 2014. godini.

Osim BiH, u “crvenoj zoni” koja označava veliki rizik od društvenih nemira u narednoj godini našle su se zemlje poput Argentine, Grčke, Bolivije, Egipta, Iraka, Libanona, Libije, Venecuele i Zimbabvea. Kako piše ovaj britanski magazin, socijalni nemiri sve su češća pojava širom svijeta.

Neki su nastali pod izravnim utjecajem ekonomskih problema (Španjolska i Grčka) dok drugi predstavljaju ustanak protiv diktatorskog režima kao što su oni na Bliskom istoku. Zajednička stvar im je financijska kriza od prije četiri godine.

Iako su ekonomski problemi gotovo nužni za ozbiljnu društvenu ili političku nestabilnost, oni nisu dovoljni, piše The Economist.

Nemirima uvijek ne prethode pad u prihodima i visoka nezaposlenost. Faktori kao što su velike različitosti u prihodima, loša vlast, slabi socijalni programi i etničke tenzije su također elementi ranjivosti i uz ekonomske probleme uzrokuju nemire širom svijeta.

Kao jedan od najvećih uzroka društvenog nemira u posljednje vrijeme javlja se nepovjerenje u vlade i institucije, odnosno kriza demokracije, navodi britanski list.

Na osnovu navedenog, Obavještajni odjel The Economista je uradio tablicu rizika od socijalnih nemira u 150 zemalja širom svijeta.

Osim zemalja gdje postoji veoma veliki rizik, a gdje je i BiH, tu su još Albanija, Brazil, Kina, Hrvatska, Makedonija, Španjolskaa Turska i Ukrajina.

U kategoriji zemalja srednjeg rizika nalaze se Slovenija, Srbija, Francuska, Velika Britanija, Irska i Rusija.

Zemlje poput Australije, Kanade, Finske, Njemačke, Švedske i SAD-a rizik od socijalnih nemira je veoma nizak dok se u Austriji, Danskoj, Japanu, Luksemburgu, Norveškoj i Švicarskoj neće dogoditi u sljedećoj godini.

Prema izvještaju, 65 zemalja nalaze se u kategoriji vrlo visokog i visokog rizika od socijalnih nemira.