Published On: Pet, lip 2nd, 2017

Thaci: EU ne smije primiti Srbiju prije Kosova

”Europska bi unija počinila golemu pogrešku kada bi u članstvo primila Srbiju prije Kosova”, kazao je kosovski predsjednik Hashim Thaci u intervjuu za Hinu i dodao kako najveću zabrinutost na jugoistoku Europe izaziva činjenica da je EU prespor u približavanju zemalja regije, što otvara prostor za sve vrste radikalizama, kao i za jačanje ruskog utjecaja.

“Glavnu zabrinutost izaziva to što Europska unija kasni sa svojim približavanjem zapadnom Balkanu. To stvara prostor, vakuum koji pune različiti radikalni, fundamentalistički i nacionalnistički elementi, a to daje prostor ruskom utjecaju u regiji što je glavna prijetnja”, kazao je Thaci.

“Stoga EU mora djelovati brže” u približavanju zemalja jugoistoka Europe, smatra, te ističe kako bi bila ogromna pogreška da Europska unija primi Srbiju prije Kosova jer bi tada Priština sigurno bila zaustavljena na svom europskom putu.

“Ne mogu zamisliti da se tako nešto dogodi. Uvjeren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodređeno vrijeme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može ići dalje na putu europskih integracija ako se ne ponaša europski prema Kosovu”, naglasio je Thaci.

Uvjeren je da će Srbija na kraju priznati Kosovo. “Ne možemo govoriti o mjesecima ili godinama”, kaže on, ali naglašava da srbijanski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo neovisno.

Ustvrdio je kako Kosovo ne teži promjenama granica, a još manje nekakvoj “velikoj Albaniji”, što je zapravo, smatra, konstrukcija koja dolazi iz Beograda, a ne iz Prištine ili iz Tirane.

“Velika Albanija” je koncept o kojem govori Beograd kako bi pokrio svoje ambicije stvaranja “velike Srbije”.

“Ono što je nama važno i na čemu radimo je otvaranje granica, stvaranje europskih granica, a ne mijenjanje granica”, naglasio je.

Nedavno je bivši šef američke CIA-e rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica za Balkanu, spomenuvši prije svih Makeodniju, Albaniju i Kosovo.

“Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama”, rekao je Thaci, pritom dodajući da je Kosovo ohrabeno proeuropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom odlukom za cijelu regiju nazvao je i članstvo Crne Gore u NATO-u.

Thaci je naglasio da će kosovska vojska biti utemeljena do kraja ove godine, nakon što je njezino formiranje nedavno bilo odgođeno zbog međunarodnog pritiska.

“Kosovska vojska bit će formirana ove godine. Čitav proces bit će potpuno usklađen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Bit će to profesionalna multietnička vojska”, rekao je.

Kosovo sljedeći vikend čekaju parlamentarni izbori nakon kojih će dobiti novu vladu.