Published On: Čet, pro 27th, 2018

THACI: Dobili smo rat sa Srbijom uz veliku cijenu

Predsjednik Kosova Hasim Thaci je u obraćanju parlamentarcima i građanima izjavio da je Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu dobivanje mira.

“Sa Srbijom imamo jedno stoljeće  neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cijenu. Sada je vrijeme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na sporazumu sa Srbijom”, rekao je Thaci na sjednici koju su bojkotirali zastupnici Demokratskog saveza Kosova, Samoopredjeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Prema njegovim riječima, sporazum treba biti  konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku SAD-a.

“Ovaj sporazum Kosovu treba donijeti priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene narode, dok regiji treba donijeti održivi mir i stabilnost”, kazao je kosovski predsjednik.

Podvukao je da je posljednjih dana dobio dva pisma, jedno od predsjednika Francuske Emanuela Macrona i jedno od predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Pismo predsjednika Macrona hvali naše angažiranje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsjednika Donalda Trumpa, države koja je nama najbliskija. Predsjednik Trump izdvaja Kosovo kao odlučujućeg partnera za mir i razvoj cijelog europskog kontinenta”, kazao je Thaci.

“Trebamo  s najvećom ozbiljnošću shvatiti poziv predsjednika Trumpa koji kaže da potiče mene i lidere Kosova da iskoriste ovaj jedinstveni trenutak i da govore jednim glasom tijekom pregovora za mir”, kazao je Thaci.

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD-a i podršku EU i njenih država, ističe on.

“Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsjednik Trump u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena. Zato danas kao predsjednik Kosova s govornice Skupštine Republike Kosovo u ime građana i liderstva Kosova potvrđujem da je Kosovo spremno za dijalog. Kosovo se obvezuje da će postići konačni sporazum sa Srbijom”, kazao je Thaci.

On je poručio predsjedniku SAD-a da građani Kosova s nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Bijeloj kući pod liderstvom predsjednika Trumpa./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare