Published On: Tue, Nov 3rd, 2015

TEŠKO MU JE I TREBA GA RAZUMIJETI: Nikšić ogorčen jer je SDA odustala od politike majorizacije Hrvata

Prvi čovjek zločinačke kriminalne organizacije zvane Platforma, koji još uvijek nije priveden u istražni zatvor, iako je pod njegovim premijerovanjem građanima FBIH bez obzira na nacionalnost, uzeto pravo na vlastiti novac, predsjednik SDP BiH i bivši premijer nezakonito uspostavljene, bez predstavnika Hrvata, Federalne vlade Nermin Nikšić ne može prihvatiti da je F BiH federacija dva konstitutivna naroda, Hrvata i Bošnjaka ( i nakon nametnutih amandmana i Srba), javlja Hrvatski Medijski Servis.
Stoga je za Nikšića uskraćavanje prava Hrvatima, kao jednakopravnom konstitutivnom narodu u BiH  “jačanje države”, a omogućavanje konzumacije th prava slabljenje ,ili kako to SDP-ovci i DF-ovci vole reći “isporučivanje države Draganu Čoviću”
Komentirajući svoju izjavu da je SDA isporučila državu Draganu Čoviću, predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić je u CD-u FACE TV rekao da to može izgledati kao teška izjava, ali da je to realnost, prenosi novinska agencija Patria.
-Volio bih da argumentima razgovaramo na tu temu. Rekao bih da je to bila predaja bez ispaljenog metka. Imamo situaciju da se pristaje na sve što je politika HDZ-a, da se uvodimo u opasnu političku situaciju gdje se u BiH sve dijeli po etničkim principima, od ministarstava, preko poduzeća, do javnih resursa. Time se stvara pretpostavka za uspostavu trećeg entiteta, kazao je Nikšić.Nije potrebno da se to ozvaniči i u Ustavu, pa da bi shvatili šta je cilj ,dodao je Nikšić,žalostan što SDA nije nastavila SDP-ova politika majorizacije Hrvata .
Za Nikšića je loše i ako se izmjenama izborbnog zakona omogući Hrvatima da mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda. On kaže kako je ideja o odlaganju lokalnih izbora kupovina vremena da se izmjeni Izborni zakon BiH.
-Čović je već rekao da je počeo pregovore sa Izetbegovićem oko uspostave hrvatske izborne jedinice, a to je praktično etno-politička podjela i novi entitet, kaže Nikšić i nastavlja:
-Kada govorimo o Vladi F BiH, nije tu pretjerano odgovoran Novalić, već politika SDA koja popušta HDZ-u. Prvo što su uradili podijelili su Ministarstvo za boračka pitanja na dvije komponente. Sve što je napravljeno na planu revizije palo je u vodu, žali Nikšić i za izvođenjem iz prava hrvatskih branitelja i invalida.
Govoreći o tome kako se nova koaliciji SDA-SBB hvali brzim usvajanjem zakona u Parlamentu FBiH, pohvalama koje dolaze od MMF-a i međunarodnom podrškom, Nikšić je rekao da je sve točno, ali da se radi o umjetnoj euforiji.
-Jedino što je ova vlada uradila je Zakon o radu, kojim je dodatno učvrstila podjele, gdje imamo situaciju da federalna inspekcija ne može vršiti kontrole u kantonima, i dopune Zakona o državnim službenicima kojima se otvara prostor za novih 300 mjesta, te betoniraju etnički i politički čista ministarstva, veli predsjednik SDP BiH.
Za koaliciju SBB- SDA kaže kako mu je drago što u Parlamentu F BiH sada postoji čvrsta parlamentarna većina i da to apsolutno podržava jer će se onda znati tko je odgovoran za stanje u FBiH.
-Ali ne podržavam način da smo dobili još jedan etnički blok, gdje imamo pohvale od strane HDZ-a da su sada SBB i SDA bošnjački blok kao protuteža HDZ-u, odnosno hrvatskom bloku.
Ne mogu prihvatiti da postoje dva bloka- bošnjački i hrvatski. Cilj je onda da ne postoji FBiH, da ne postoji ono što je bit države BiH, već da postoje tri etničke cjeline, i mislim da je to najveća greška SDA, veli predsjednik SDP-a.
-Oni ne žele da budu prvi u BiH, već da budu prvi kod Bošnjaka, naglašava Nikšić i zaključuje:
-To je potpuno suprotno biću SDP-a, onome za što se mi borimo. Mi hoćemo državu BiH u kojoj ćemo svi biti ravnopravni. Mene je zaista strah i razmišljati o toj definitivnoj etničkoj podjeli, ako se izmjeni Izborni zakon BiH, tako da onda svako ima svoju etničku glasačku kutiju. Mislim da onda nema BiH, i to je definitivno zabijanje eksera u mrtvački kovčeg ovoj zemlji, veli čovjek čija je stranka već dva puta zabijala ekser u mrtvački kovčeg tronacionalnoj BiH nepriznavajući da ovu državu tvore tri konstitutivna,suverena naroda, ako Nikšićuopće na što to znači