Published On: Uto, lis 22nd, 2013

TEŠKO BREME RODITELJA IZ KONJEVIĆ POLJA: Nakon rata morali preživjeti i Inzka

SARAJEVO – Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko i roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja nisu uspjeli iznaći rješenje na današnjem sastanku, izjavio je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

– Inzka smo upoznali o našem problemu od početka, a on nam je kazao kako će  se uključiti u traženje rješenja. Također je rekao da će nas možda sutra ponovo pozvati na sastanak, objasnio je Omerović i dodao da će roditelji ostati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

– Ukoliko se u sljedeća dva dana ne riješe naši zahtjevi, svim veleposlanstvima ćemo poslati zahtjeve da nas kolektivno isele, jer u BiH ne možemo ostvariti svoja prava – naglasio je Omerović.

Roditelji i djeca iz Konjević-Polja su već 13 dana pred zgradom OHR-a u Sarajevu, gdje od međunarodne zajednice traže da se konačno izjasni o tome imaju li bošnjačka djeca pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. rujna, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Također, nastavu ne pohađaju ni djeca bošnjačke nacionalnosti iz Kamenice i Drinjače kod Zvornika.