Published On: Pon, sij 18th, 2021

TEŠKO Američki i britanski veleposlanici u zajedničkom komentaru pozivaju: 2021. – godina za akciju?

Matthew Field, britanski veleposlanik u BiH i Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH objavili su danas zajednički blog zajednički blog, u kojem navode da u novu godinu ulaze pozitivni ali oprezni, u nadi kako će se u BiH poboljšati izborni sustav, a posebice žele vidjeti pomak u vladavini prava.

”Dvije tisuće dvadeseta je prošla. Mnogi od nas su brojali dane čekajući kraj jedne od najčudnijih godina. Naravno, sama promjena u kalendaru ne rješava probleme s kojima se suočavamo, ali je prilika za novi početak. Oprezno smo pozitivni po pitanju godine koja je pred nama.

Prije pogleda ka budućnosti, pomenućemo jedan od vrhunaca 2020. godine i razlog zašto ostajemo optimistični kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Kroz programe BOLD Američke ambasade i Mladi savjetnici Britanske ambasade, susreli smo se sa stotinama pozitivnih, pametnih mladih ljudi iz cijele BiH, spremnih na djelovanje. Oni već postižu sjajne stvari, u poslovnom i polju obrazovanja, kao dio civilnog društva, u sektoru javnih usluga. Ali, oni žele da to rade bez tereta korupcije i disfunkcionalnosti koja mnoge tjera na odlazak. Uz prave mogućnosti, budućnost BiH zaista može biti svijetla”, naveli su američki i britanski veleposlanici u BiH u zajedničkom komentaru.

“Da bi se postigao taj napredak, prijateljima poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva trebaju partneri koji imaju volju za to, a partnere su našli, kako pišu mnogim mjestima, ali ne i svugdje.

Mi ćemo našu podršku usmjeriti na bh. organizacije, lokalne grupe i pojedince koji se zaista trude da naprave razliku. Da se vratimo na 2021. godinu, što to možemo očekivati i što trebamo uraditi. Dobra vijest po pitanju COVID-a je da su pronađene vakcine i da, nadamo se, uskoro dolaze. S olakšanjem pratimo smanjenje brojeva oboljelih u BiH. Nazire se svjetlo na kraju tunela.

Ali, to ne znači da se bilo tko može opustiti. Pridržavanjem postojećih mjera – pranje ruku, nošenje maske i održavanje distance – možemo pomoći sačuvati naše najmilije i prijeći ciljnu liniju. A sve vlasti u BiH i dalje moraju surađivati kako bi osigurali zdravstvenu skrb, obrazovanje, hitnu pomoć i učinkovit proces cijepljenja. Ekonomski utjecaj pandemije se nastavlja, u BiH i diljem svijeta.

Ne smijemo propustiti ovaj period krize, nego iskoristiti trenutak i razmisliti kako što bolje podržati kompanije i poduzetnike, putem smanjenja birokratskih procesa i digitalizacijom usluga, depolitizacijom javnih poduzeća i transparentnijom potrošnjom u institucijama vlasti. Oporavak mora biti inkluzivniji, posebno za žene i mlade. MMF nudi značajnu podršku BiH, ali smatramo da je apsolutno pravedno – i da većina građana to razumije – da ovaj novac treba biti uvjetovan upravo ovim reformama.

Predugo se čeka na poduzimanje koraka za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji što bi omogućilo prijeko potreban poticaj za biznise”, ističu ova dvojica veleposlanika na svom blogu.

Oni podsjećaju da u ovoj godini nema izbora u BiH, te da baš zbog toga žele vidjeti ozbiljan napor da se poboljša izborni sustav.

”Da, Mostar je nedavno održao svoje prve izbore nakon dvanaest godina, ali to je bilo ispravljanje nedostatka, a ne pozitivna reforma. Podsjetimo se da još uvijek čekamo na potpunu implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine! OSCE i Europski sud za ljudska prava su jasno naveli što još treba promijeniti.

Mišljenje EU potvrđuje da se sve to mora uraditi. Tijelo Parlamentarne skupštine odgovorno za ovaj posao treba se sastati i raditi na ovom ključnom zadatku, tako da se glasači u BiH ne nađu u istoj poziciji 2022. godine. Na samom vrhu liste briga građana (isto vrijedi i za nas) je vladavina prava.

Koliko nas bi željelo vidjeti stvarni napredak u tom polju 2021. godine? Ni ovdje nema tajne u smislu potrebnih koraka – počevši s prioritetima u Mišljenju EU, kao što su amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, poboljšanje procesa javnih nabavki i značajni koraci protiv sukoba interesa. Znamo da postoje pojedinci u pravosuđu koji žele napraviti razliku i njima je potrebna naša podrška. Ali, konačni dokaz toga će biti odgovarajuće istrage, krivična gonjenja, presude i zatvorske kazne”, naveli su veleposlanici Nelson i Field.

Obojica veleposlanika smatraju da navedene teške reforme postaju lakše provediva ako “pozovete trideset NATO saveznika da pomognu”.

”Reformski proces koji je počeo 2019. godine, prilika je za BiH da odredi svoje reformske prioritete i predvidi način na koji Savez može pomoći u njihovom ispunjenju. Ove reforme obuhvaćaju sve, od modernizacije obrane do boljeg upravljanja i vladavine prava, a komplementarne su s putem BiH ka EU. NATO saveznici će nastaviti podržavati reformske prioritete BiH u skladu s procesom Reformskog programa koji vodi BiH”, naveli su.

Veleposlanici su se dotakli i migrantske krize u državi, govoreći kako su brojke bile manje, a problemi veći.

”Kratkoročno, u interesu je svih bh. građana da se migranti koji su trenutno u ovoj zemlji smjeste sigurno i humano, i da nisu na ulicama. Bh. vlasti trebaju koordinirati svoj odgovor na migrantsku krizu, i pravično podijeliti odgovornost širom zemlje. Puno toga treba uraditi u godini koja je pred nama, više nego što smo ovdje spomenuli.

Ne vidimo razlog zašto bi itko bio zadovoljan s manje od ovoga. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i mnogi drugi prijatelji BiH su tu da pomognu. Ono što nam treba su partneri koji imaju volju i nadamo se da ćemo naći još više takvih partnera u 2021. godini”, naveli su veleposlanici u svom blogu u zajedničkom komentaru.

 

/Republikainfo.com/