Published On: Sub, srp 31st, 2021

IZETBEGOVIĆ: Počinje drugo poluvrijeme, učinit ćemo sve da nadjačamo i osvetimo se

U Fazlagića Kuli kraj Gacka danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona tzv. ARBiH „Šargan“. Tijekom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u razdoblju od 1992. do 1995. godine kao pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, te kao civili.

Tijekom ceremonije prisutnima se obratio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, kako javlja Fena, govoreći o proteklom ratu, istaknuo žrtvu, trud i angažman uložen u obranu BiH. Podsjetio je na izjavu Alije Izetbegovića, koji je obranu BiH nazvao „čudom bosanskog otpora“.

– Bošnjaci, bosanski patrioti su izvanredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugdje su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. „Šargan“ je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je na uspjehe SGB „Šargan“ u obrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom BiH.

– Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu europsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH nego na Balkanu.

– Nema više ni jednog pitanja da, kada računaju što će se dogoditi i kada razmišljaju što će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i jamci Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Europske unije.

– NATO je u BiH. Ovdje su Amerikanci i Europljani. Nigdje otići neće – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je važnost očuvanja istine o zbivanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem povijesti pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.

– Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na što su naši ljudi spremni, a što je „Šargan“ posvjedočio. Što je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpjeti, nadjačati i pobijediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti – poručio je Izetbegović.

Svečanosti su nazočili i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županijeŠerif Špago.

Tijekom ceremonije su dodijeljene zahvalnice federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, Županijskom odboru SDA HNŽ, poduzetniku Halidu Čustoviću, te arhitekticama Belmi Zvizdić i Amni Kovačević./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x