Published On: Pon, kol 8th, 2022

Teške optužbe vještaka zbog obdukcije Matijanića. Bolnica: Sve je bilo po pravilima

DR. ANTONIO ALUJEVIĆ, sudski vještak sudske medicine i pročelnik Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split, danas je izjavio da je “šokiran” jer je obdukcija Vladimira Matijanića, kako kaže, obavljena van radnog vremena te da je, tvrdi, obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a ni za interpretiranje.

“Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju. Tvrdi da o obdukciji nije obaviješten ni on, ali ni predstojnik splitske patologije.

>> Sudski vještak: Obdukciju Matijanića nije radio ovlašteni patolog. Tko je to naredio?

Ubrzo je stigla reakcija iz KBC-a Split koju potpisuje prof. prim. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a za kojeg Alujević tvrdi da nije bio obaviješten o obdukciji.

Reakciju prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovlaštena liječnica specijalist patolog, koja je i ovlašteni mrtvozornik grada Splita, je u sklopu mrtvozorničke službe 5. kolovoza 2022. u 16:11 zaprimila poziv na službeni mrtvozornički mobitel kojim je obaviještena da je g. Vladimir Matijanić preminuo na adresi u Splitu. Odlučila je da je za utvrđivanje točnog uzroka smrti potrebna obdukcija.

“Obdukcija se morala obaviti što prije”

Prema Pravilniku o mrtvozorstvu s obdukcijom i utvrđivanjem uzroka smrti obdukcija se mora napraviti što prije, osobito jer se radilo o covid-pozitivnom pacijentu. Liječnica je obdukciju obavila 6. kolovoza 2022., o čemu je prethodno obavijestila Voditelja Odjela za sudsku medicinu i Pročelnika zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Obdukcija je napravljena kao mrtvozornička obdukcija i ista je obavljena sukladno svim pravilima struke.

Držimo potrebnim napomenuti i kako će se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva Split tkiva uzeta prilikom obdukcije dostaviti centru za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić na daljnja vještačenja, dok će se tkiva organa dodatno histološki analizirati te će se nakon svih provedenih analiza dati konačni uzrok smrti”, piše u reagiranju.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Normalni
Normalni
1 mjesec prije

Dosta vise vas i Matijanica starog udbasa kako zivio tako i umra .Di su ostali koi su umrli oni nisu dostojni da se o njima pise.Dajte fukara novinarska i mrzitelj svega Hrvackoga umro i sta sad triba stvarat histeriju oko toga kao njegovi kolege ufbasi.Otiso Bogu i gori nema ja sam taj i taj nego kako si sijao tako ces zet.Bog i lijep pozdrav svim ljudima dobre volje i mirotvorca