Published On: Sri, lis 7th, 2020

TEŠKE OPTUŽBE Navaljni: Nema sumnje da je Schröder primao tajni novac od Putina

Ruski disident Aleksej Navaljni optužio je bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera za zaštitu ubojica i primanje novca od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Gerharda Schrödera plaća Putin”, rekao je Navaljni u intervjuu njemačkom listu Bild u broju od srijede.

 

Navaljni se oporavlja u Njemačkoj nakon što je otrovan nervnim otrovom novičokom u Sibiru u kolovozu. Optužio je Putina da je naredio taj napad na njega, ali ruska vlada niječe bilo kakvu umiješanost.

U svojem podcastu prošli tjedan, Schröder, koji ima mnogo veza s Rusijom, rekao je da nema “tvrdih činjenica” u vezi s napadom, unatoč tome što su njemački znanstvenici utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom koji su razvili Sovjeti.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) također je u utorak objavila da su u uzorcima krvi Alekseja Navaljnoga pronađeni tragovi zabranjenog novičoka.

OPCW je u priopćenju naveo da su markeri u njegovoj krvi i urinu imali slična strukturna obilježja kao i otrovne kemikalije koje pripadaju skupini novičoka.

Ti nalazi potvrđuju rezultate koje je objavila Njemačka gdje je Navaljni liječen nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru 20. kolovoza.

Schroeder je “još uvijek bivši kancelar jedne od najmoćnijih zemalja u Europi”, rekao je Navaljni. “Sada je Putinov potrčko, štiti ubojice”.

Rekao je da uopće ne sumnja da je Schröder primao tajni novac od Putina.

Tijekom mandata (1998-2005.), socijaldemokrat Schroeder usko je surađivao s Putinom i dalje je s njim u prijateljskim odnosima, piše dpa.

Nakon što je napustio politiku, preuzeo je vodeće uloge u ruskom energetskom biznisu, pa tako trenutno vodi projekt Sjeverni tok 2 u kojem je ruski Gazprom jedini dioničar. Ujedno je i na čelu odbora državne energetske kompanije Rosneft.