Published On: Čet, tra 6th, 2017

TERZIĆ: Bez trošarina nema ozbiljnih radova na Koridoru 5C do 2023-2024.

Direktor javnog poduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić upozorio je u izjavi za TV1 da bi neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH moglo imati nesagledive posljedice i velike komplikacije za nastavak izgradnje Koridora 5C.

On podsjeća da je usvajanje predloženog zakonskog rješenje uvjet MMF-a za novu tranšu BiH, a povećanje trošarina potrebno je za dalji proces izgradnje Koridora 5C.

“Ne možemo reći da će neusvajanje trošarina zaustaviti sve, ali sigurno je da će svi planovi koji smo imali 2017. – 2018. i dalje doći u pitanje. Nemoguće ih je realiziti”, upozorio je Terzić.

Naglasio je da Autoceste FBiH raspolažu određenim novčanim sredstvima, koja nisu uvjetovana trošarinama, s tim što je povrat tih sredstava uvjetovan trošarinama.

“Imamo, između ostalog, EIB, te Kuvajtski fond za obnovu i razvoj i to su sredstva koja nisu uvjetovana trošarinama, ali to sve je nategnuto u nekom grace razdoblju. Ukoliko bi se ta sredstva koristila i dok bi došla na naplatu prva tranša, ne bismo imali novca. Iako uredno servisiramo dosadašnje kredite, ipak jedan dio moramo servisirati iz ostalih prihoda. Već smo došli na granicu da trošarine koje imamo nam mogu biti dovoljne”, naglasio je Terzić.

On je izrazio uvjerenje da će pobijediti razumna svijest i ekonomska potreba, te da će Parlament BiH usvojiti izmjene i dopune Zakona o trošarinama.

Ukoliko, pak, scenarij bude drugačiji i novac od MMF-a izostane, nesagledice su posljedice po dalju izgradnju Koridora 5C.

“Ustvari, posljedice su sagledive – do 2023. – 2024. neće biti ozbiljnih radova. Naime, u tom razdoblju nama ističe otplata prvih kredita koje smo uzeli. Tada ćemo imati prostora povući nove”, naglasio je Terzić u izjavi za TV1./HMS/