Published On: Sub, kol 19th, 2017

TERORIZAM U ŠPANJOLSKOJ Tko su žrtve napada u Barceloni?

TRINAEST osoba je ubijeno, a deseci su ozlijeđeni u terorističkom napadu u četvrtak u Barceloni, piše BBC.
Ulica La Rambla u središtu grada je popularno turističko odredište. Ubijeni su ljudi iz 34 države, objavile su hitne službe.
Australija
Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop je izjavila da su četiri osobe iz Australije ozlijeđene, tri su potražile pomoć konzulata, a sedmogodišnji Julian Cadman je nestao nakon što je u napadu odvojen od majke, koja je teško ozlijeđena. Dječakov otac je na Facebooku objavio da je majka u stabilnom stanju.
Belgija
Potvrđeno je da je jedna osoba iz Belgije ubijena, a dvije su hospitalizirane. Jedna žrtva je teško ozlijeđena.
Kanada
Premijer Justin Trudeau je potvrdio da je ubijen Ian Moore Wilson. Njegova kćer, policajka iz Vancouvera Fiona Wilson je objavila da je i njena majka Valerie ozlijeđena u napadu, a ukupno je ozlijeđeno četiri Kanađana.
Francuska
U napadu je ozlijeđeno 28 građana Francuske, a osmero ih je u teškom stanju. Četiri žrtve iz Francuske su djeca. Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je u petak otputovao u Barcelonu “kako bi pružio podršku Španjolskoj”.
Grčka
Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je u terorističkom napadu ozlijeđena jedna žena.
Njemačka
Ministarstvo vanjskih poslova je za Reuters izjavilo da je ozlijeđeno 13 osoba iz Njemačke, neki teško, ali zasad nemaju informacija o ubijenima.
Hong Kong
Kineska novinska agencija Xinhua je objavila da je jedan stanovnik Hong Konga lakše ozlijeđen.
Mađarska
U napadu je ozlijeđena žena iz Mađarske, ali je puštena iz bolnice nakon liječenja lakših ozljeda.
Irska/Filipini
Irske vlasti su obavile da je četveročlana obitelj bila na mjestu napada. Roditelji su porijeklom iz Filipina, a žive u Irskoj. Nije potvrđen identitet članova obitelji, ali RTE je objavio da se radi o Normanu i Pederliti Putot te njihovoj djeci Nathanielu i Pearl.
RTE je također objavio da je otac pretrpio ozljede koljena, a 5-godišnjem dječaku je slomljena bedrena kost.
Italija
U napadu su ubijena dvojica Talijana. Potvrđeno je da je ubijen otac dvoje djece Bruno Gulotta. Šetao je La Ramblom sa suprugom, koja je uspjela spasiti njihovog 5-godišnjeg sina u posljednjem trenutku.
Druga žrtva iz Italije je Luca Russo (25), a njegova djevojka je ozlijeđena u napadu.
Makedonija
Vlasti su objavile da je jedan građanin Makedonije hospitaliziran zbog slomljenog gležnja, ali je u stabilnom stanju.
Nizozemska
Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da su tri osobe iz Nizozemske ozlijeđene te hospitalizirane, ali su također u stabilnom stanju.
Peru
Žena iz Perua je ozlijeđena u napadu te puštena iz bolnice. Navodno nema više žrtava iz Perua.
Portugal
Premijer Antonio Costa je izjavio da je 74-godišnja Portugalka ubijena u napadu, a 20-godišnja žena je nestala.
Rumunjska
Troje građana Rumunjske su među žrtvama napada, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Svi su hospitalizirani te u stabilnom stanju.
Španjolska
Francisco Lopez Rodriguez (57) je imenovan kao prva žrtva iz Španjolske, a El Pais javlja da je njegova supruga teško ozlijeđena. Njegov trogodišnji nećak također je ubijen u napadu. Potvrđeno je da je poginula i 75-godišnja Pepita Codina.
Žrtva iz Cambrilsa je identificirana kao 61-godišnja Ana Maria Suarez.
Tajvan
Mediji su objavili da su majka i kćer iz Tajvana hospitalizirane nakon napada. Majka je pretrpjela “lakše lomove kostiju”.
Turska
Novinska agencija Anadolu je objavila da je jedan turski građanin teško ozlijeđen, ali nije imenovan.
Velika Britanija
Premijerka Theresa May je izjavila da “UK hitno istražuje navode o nestanku 7-godišnjeg dječaka”. Vlasti su objavile da trenutno pomažu manjem broju britanskih građana koji su se našli na mjestu napada.
Sjedinjene Američke Države
Državni tajnik Rex Tillerson je potvrdio da su u napadu ubijeni Jared Tucker (43) i njegova supruga Heidi.
Alžir, Argentina, Austrija, Kolumbija, Kuba, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipat, Honduras, Kuvajt, Mauritanija, Maroko, Pakistan i Venezuela su objavile da su njihovi građani bili na mjestu napada, ali nemaju detalje o mogućim žrtvama.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>