Published On: Pet, sij 9th, 2015

Teroristi se zabarikadirali u tiskaru i drže taoca: Policija vodi pregovore

ISLAMISTIČKI teroristi koji su pobili novinare u redakciji lista Charlie Hebdo zabarikadirali su se u tiskari koja se nalazi u  Dammartin-en-Goeleu. Francuski mediji javljaju o žrtvama pucnjave, no tužitelji negiraju te izvještaje.

“Imamo informacije o nazočnosti terorista koje želimo zaustaviti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve novinarima u Parizu, nakon što je policijski izvor kazao da je došlo do talačke krize unutar lokalne tiskare u gradu.

“Operacija je u tijeku u Dammartin-en-Goeleu, a mobilizirane su sve službe u području”, rekao je Cazeneuve, dodajući da će daljnje operacije biti vođene “tijekom nadolazećih sati, nadolazećih minuta”. Jedan je izvor kazao da “nije sigurno koliko se osoba nalazi unutar” tiskare.

Dammartin-en-Goele nalazi se 40 kilometara od šumskog područja u kojem je policija u četvrtak lovila braću Cherifa i Saida Kouachija, osumnjičene za atentat izvršen u srijedu na satirički tjednik Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba.

Ranije je javljeno da su se u gradu čuli pucnjevi, a policijski je izvor kazao da su njihove snage pokušavale zaustaviti vozilo na obližnjoj autocesti A2.

Tijek događaja:

11.18 Pripadnici francuskih specijalnih snaga viđeni su na krovu zgrada blizu tiskare.

11.10 Zamjenik gradonačelnika Pariza, Patrick Klugman, rekao je kako se za vrijeme mise za ubijene osjećala “intenzivna emocionalna napetost”.

“Proživljavamo svoj 11. rujan, čim se napad dogodio, građani Pariza ujedinili su se kako bismo pokazali da nas nije strah – mi smo Charlie Hebdo”, kazao je Klugman.

11.01 Francuski predsjednik Francois Hollande na putu je za ministarstvo unutarnjih poslova, gdje će ga se informirati o pregovorima koji se vode s teroristima.

10.55 Policija je potpuno ogradila Dammartin-en-Goele, pregovori i dalje traju.

10:50 Prijenos uživo: Talačka kriza i pregovori s teroristima

10.40 Mediji javljaju kako je poslovni prostor koji su teroristi zauzeli tiskara te kako je lokalno stanovništvo upozoreno da ne izlazi iz kuća.

10.30 Nekoliko avionskih linija na aerodromu Charles de Gaulle izmijenjeno je zbog helikopterskog nadzora.

10.18 Reuters javlja kako je u pucnjavi koja je dovela do talačke krize ubijena jedna, a ranjeno još nekoliko osoba, u Dammartin-en-Goeleu.

Policija je potvrdila kako traje velika operacija.

10.16 Dio medija javlja kako su se osumnjičenici zabarikadirali u zgradu, a le Figaro prenosi i slike navodnog mjesta.

10.14 Do talačke krize došlo je na području Dammartin-en-Goelea, gdje je učenicima osnovnih škola rečeno da ostanu u svojim razredima.

10.10 Učenici triju osnovnih škola u Dammartin-en-Goeleu dobili su upute kako moraju ostati u učionicama, prenosi France Info.

10.05 Policija navodno vodi pregovore s osumnjičenicima, javlja Le Figaro.

9.59 Le Figaro prenosi kako su teroristi oteli novo vozilo, uzimajući sa sobom i jednog taoca.

9.50 Francuski ministar unutarnjih poslova objavio kako traje operacija privođenja osumnjičenika, javlja AFP.

“Imamo informacije o nazočnosti terorista koje želimo zaustaviti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve novinarima u Parizu, nakon što je policijski izvor kazao da je došlo do talačke krize unutar lokalne tiskare u gradu.

“Operacija je u tijeku u Dammartin-en-Goeleu, a mobilizirane su sve službe u području”, rekao je Cazeneuve, dodajući da će daljnje operacije biti vođene “tijekom nadolazećih sati, nadolazećih minuta”, prenosi Hina.

9.40 Nekoliko lokalnih francuskih medija javlja kako je sjeverno od Pariza, u blizini mjesta na kojemu su navodno viđeni teroristi, došlo do pucnjave.

AFP prenosi policijske izvore te navodi kako je došlo do talačke krize.

8.57 Islamska država pohvalila je napadače na redakciju lista Charlie Hebdo, nazivajući ih “herojima džihada”.

8.50 Skoro 90.000 vojnika i policajaca uključeno je u lov na bjegunce.

8.35 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon, napad na redakciju lista Charlie Hebdo nazvao je napadom na našu zajedničku ljudskost.

8.20 Francuski ministar kulture zatražio je da se za list Charlie Hebdo izdvoji milijun eura, kako bi mu se osiguralo financiranje.

7.55 Telegraph javlja kako su iz sigurnosnih razloga hoteli i restorani u blizini šume zatvoreni.

7.50 Daily Mail prenosi kako su napadači pobjegli u šumu Ret, šumu veličine Pariza na sjeveru Francuske, dodajući kako bi potraga mogla trajati tjednima.

7.45 Braća Kouachi i dalje su u bijegu, pretpostavlja se da su pobjegli u šumu.

Podsjetimo, za pokolj su osumnjičeni 32-godišnji Cherif Kouachi i 34 godišnji Said Kourachi. Što se tiče 18-godišnjeg Hamyda Mouradija, koji se u zadnja dva dana navodio kao treći osumnjićenik, stanje stvari još nije potpuno jasno. Mouradi se predao policiji čim je vidio svoju sliku u novinama, a njegovi školski kolege tvrde kako je za vrijeme napada bio na nastavi. Na Twitteru je pokrenuo i kampanja podrške mladome muslimanu. Američki izvori potvrdili su kako je jedan od dvojice osumnjičenika, Said Kouachi, uvježbavao s Al Kaidom u Jemenu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare