Published On: Pet, kol 18th, 2017

TERORISTI PLANIRALI PUNO VEĆI NAPAD Pripremili su bombe koje su im prerano eksplodirale

Počinitelji terorističkih napada u Španjolskoj u početku su planirali upotrijebiti eksplozivne naprave kako bi prouzročili puno veći broj smrti i ozljeda, ali plan im se izjalovio kad im je eksploziv detonirao prije vremena.

Naime, katalonska policija priopćila je da je kuća u Alcanaru, dvjestotinjak km južno od Barcelone, uništena u eksploziji u srijedu navečer, dan prije jučerašnjih napada, pri čemu je jedna osoba poginula. Katalonski šef policije Jose Lluis Trapero otkrio je da je policija pronašla eksplozive u uništenoj kući te da “radi na hipotezi da su ovi napadi bili pripremani u toj kući”, prenosi CNN.

Nisu mogli iskoristiti eksploziv, pa su prešli na plan B

Ako je ovaj scenarij točan, to znači da teroristi zbog ove slučajne eksplozije nisu mogli iskoristiti bombe koje su planirali upotrijebiti u napadima u Barceloni, Cambrilsu, a možda i drugdje, zbog čega su ti napadi bili “rudimentarniji nego što je su originalno planirali”, rekao je Trapero. Stoga su se odlučili iskoristiti kombi kao oružje kojim su ubili 14 ljudi i ozlijedili još preko 130.

Ovo otkriće upućuje na alarmantan zaključak: da je visoko organizirana teroristička ćelija, povezana s Islamskom državom koja je preuzela odgovornost za napade, prošla “ispod radara” policije i obavještajnih službi sve dok nisu slučajno digli u zrak kuću u kojoj su pripremali eksplozive, ali su svejedno nakon toga uspjeli izvesti dva improvizirana napada sljedeći dan, prenosi Index.hr.

Četvero uhićenih – troje Marokanaca i jedan Španjolac

Policija je je naknadno uhitila četvero osumnjičenih u dobi od 21 do 34 godina – tri marokanska i jednog španjolskog državljanina – ali nijedan od njih prethodno nije bio pod prismotrom protuterorističkih službi.

Policija je također rano jutros presrela i u razmjeni vatre ubila četvoricu terorista u Cambrilsu, nakon što su se Audijem A3 zabili u pješake i ozlijedili sedmoro ljudi, od kojih je jedna žena naknadno preminula. Policija je priopćila da su u autu imali sjekire i noževe, kao i lažne eksplozivne pojaseve.

Španjolski premijer Mariano Rajoy danas je nazvao napad u Barceloni džihadističkim terorizmom i proglasio tri dana žalosti u cijeloj zemlji./