Published On: Uto, svi 11th, 2021

TERORIST NAJAVIO NAPAD U RUSIJI: Ubijeno 22 ljudi, među njima osmero djece

Najmanje 22 ljudi ubijeno je u napadu vatrenim oružjem u srednjoj školi u ruskom gradu Kazanu. Napadači su, prema informacijama koje su objavili ruski mediji, dva tinejdžera.

Jedan od napadača je uhićen, a drugi je, po pisanju agencije TASS, još uvijek u školi. Zasad se ne zna što je motiv napada.

Među ubijenima su osmero djece i učitelj, rekao je izvor ruskoj agenciji Interfax. Prema navodima agencije TASS, 32 osobe su ozlijeđene i hospitalizirane.

Tatarstansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su napadači imali eksplozivnu napravu i automatsko oružje.

Dijete skočilo s trećeg kata škole u bijegu od napadača

Na snimci objavljenoj na Twitteru vidi se kako djeca bježe iz škole u kojoj se odvija napad. Snimka prikazuje kako jedno dijete skače s trećeg kata škole te se puzanjem pokušava udaljiti, ali bezuspješno.

Specijalci upadaju u školu, djeca se skrivaju

Ruska Gazeta objavila je snimku specijalaca koji ulaze u dvorište škole. Navodi da je u školi odjeknula eksplozija.

U školi se od napadača navodno skriva još velik broj djece te su zaključana u učionicama i uredima.

Ruska agencija TASS navodi da je napad počeo u 9:20 ujutro po lokalnom vremenu. U trenutku napada u školi je bilo 714 djece i oko 70 djelatnika, od čega 52 učitelja.

“Bila sam u razredu, najprije sam čula eksploziju a zatim pucnje”, rekla je za agenciju TASS jedna učiteljica.

Gazeta navodi da je uhićen jedan od počinitelja, koji je navodno tinejdžer. Kako navodi portal Baza, jedan od napadača je 19-godišnji Ilnaz Renatovich Galjaviev. Galjaviev je navodno maturirao u toj školi. Njegov otac navodi kako nije bio religiozan te da nije primjetio promjene u mladićevu ponašanju.

Uhićen suorganizator napada?

Pojavila se i informacija da je drugi napadač ustrijeljen. Izvor blizak ruskoj obavještajnoj službi FSB-u rekao je da je u vezi napada uhićen i 41-godišnji Muhamedšin Rami. Sumnjaju da je sudjelovao u organizaciji napada.

Portal Bata objavio je prve snimke iz škole u kojoj je izvršen napad.

Liječnici su uspjeli spasiti jednu od žrtava kojoj je stalo srce. 10-godišnji Arslan Shigapov je upucan više puta, srce mu je stalo, ali su ga liječnici uspješno oživjeli.

Uz njega, još najmanje petero djece je na odjelu intenzivne njege.

Jedan od napadača na aplikaciji Telegram najavio napad
Kako javlja portal Baza, jedan od napadača je na aplikaciji Telegram je prije napada pokrenuo kanal te ostavio nekoliko poruka. Fotografirao se noseći masku na kojoj piše “bog” te napisao da će napasti školu, a onda ustrijeliti samog sebe.

Vlasti Tatarstana, ruske republike čiji je Kazan glavni grad, objavile su da je pojačana sigurnost u drugim školama u gradu./HMS/