Komentirajući pred novinarima u Sarajevu navode tjednika “Nacional” o navodnom prisluškivanju hrvatskih političara i gospodarstvenika, koje provodi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), Mektić je kazao kako je sve što se radi, radi zakonito. Sve je urađeno sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo. To radi svaka država, ne samo u Europi, i u svijetu, i to rade sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine, to radi i obavještajna agencija Bosne i Hercegovine. Ali, sve te interese BiH, koje i nastojimo zaštititi od nelojalnih i rekao bih i profiterskih udara, dužni smo štititi u skladu s Ustavom i zakonima BiH, kazao je Mektić.

“Nacional” je u svom ovotjednom izdanju objavio kako je temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došao do dokaza kako ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH.

“Nacional” nudi zaključak kako se OSA zlorabi za afirmiranje političkih interesa Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da to čini špijunirajući hrvatske tvrtke i telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta te kako se bavi zbivanjima u gospodarstvu u Hrvatskoj, posebice onima koja mogu utjecati na BiH.

U HRT-ovoj emisiji “Tema dana” o tome su govorili povjesničar Ivo Lučić i urednik Nacionala Berislav Jelinić, prenosi hrt.hr

Pogledajte

 

“Očito postoje skupine koje su instrumentalizirale obavještajnu službu i uopće državne institucije. One su ih uzurpirale i koriste ih za svoje obračune unutar BiH, a također pokušavaju njima destabilizirati i politiku susjednih zemalja. Dakle, ovdje se vidi da se već dulje vrijeme pokušava Republika Hrvatska na neki način prikazati neprijateljskom, nekom vrstom agresora. Čini mi se da se sve to skupa radi na takav način da se ne bi suočili sa stvarnošću. Stvarnost je takva da u BiH nije riješeno nacionalno pitanje, da je to podijeljena država, da tamo svi predstavnici institucija govore u ime svog naroda, naroda kojeg predstavljaju. Tako imate situaciju da o Pelješkom mostu predsjednik jednog odbora, skupštine ili institucije npr. Bošnjak daje jednu vrstu izjave, Hrvat drugu, a Srbin treću. Naravno, imate Mektića i nekolicinu koji nastupaju u ime Bakira Izetbegovića. To je poznato u BiH”, ističe Lučić.

“Svi koji prate tamošnju političku situaciju to znaju. Nadam se da će barem dio tih političkih struktura u BiH krenuti stvarno riješavati ona krucijalna pitanja BiH, a ne za ove unutarstranačke i druge potrebe sukobljavati se s Republikom Hrvatskom. Mislim da je BiH od vitalnog interesa da su dobri odnosi s RH kao i obrnuto, Hrvatskoj je važno štititi interese Hrvata u BiH”, upozorava.

“Postoji problem kada se radi o jednom pokušaju da se promijeni izborni zakon. Radi se o političkom ostvarenju ustavnih prava koji Hrvati u Bih imaju ali koje određene političke strukture sprječavaju da ostvare ta svoja prava. Oni pokušavaju kriminalizirati Hrvate u BiH kako bi spriječili ostvarenje njihovih prava, da bi deligitimirali ostvarenje ovih političkih zahtjeva koje su oni postavili. To je zahtjev za ravnopravnost, za promjenu izbornog zakona na način da mogu sami birati svoje političke zastupnike a ne da im biraju Bošnjaci. To je pokušaj da se Hrvati izbace iz političkog sustava i Ustava BiH. To je nasilje i zato se koriste institucije, između ostalog i obavještajna služba. Jedan od najjeftinijih pokušaja diskvalifikacije je da vam kažu da radite za ruske službe i to ovaj sustav (OSA) radi čitav niz godina.”, rekao je prof. dr. sc. Ivo Lučić.