Published On: Sub, srp 3rd, 2021

TELEBURŽOAZIJA SE SMILOVALA: Cijene rominga na zapadnom Balkanu su konačno nula

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) priopćilo je da je sretno i zadovoljno što je model „rominga kao kod kuće“ od 1. srpnja stupio na snagu na zapadnom Balkanu.

Podsjećaju da od 1. srpnja 2021. nema dodatnih naknada u romingu na domaću maloprodajnu cijenu za pozive, tekstualne poruke i prenos podataka na zapadnom Balkanu.

– Ponosni smo i sretni što je ovaj uspješan proces, na kojemu smo radili u cilju uklanjanja prepreka, granica i troškova vezanih za mobilni promet u regiji, konačno završen. Proces, koji je rezultat napornog rada vlada, regulatornih tijela i mobilnih operatera iz regije, uz podršku Vijeća za regionalnu suradnju i Europske komisije, rezultirao je Regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga koji je zapadnobalkanska šestorka potpisala u travnju 2019. godine. Taj je sporazum sada u potpunosti operativan i svi građani zapadnog Balkana trebaju imati mogućnost uživati u njegovim koristima – navodi se u priopćenju RCC-a.

Dodaje se da su u isto vrijeme građani zabrinuti, javljaju im se i kažu da ih pojedini operateri ne obavještavaju o tome da od 1. srpnja 2021. više nema troškova rominga, da su poruke neodređene i komplicirane, a posebno one vezane za korištenje mobilnih podataka, odnosno interneta.

– Pozivamo telekom operatere i nacionalna regulatorna tijela da osiguraju adekvatno obavještavanje, kao i primjenu ovog sporazuma. Osim toga, građanima se savjetuje da za dodatne informacije kontaktiraju svoje mobilne operatere – navode iz RCC-a.

Podsjećaju da se u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena rominga jasno kaže da „od 1. srpnja 2021. godine pružatelji usluga rominga u regiji zapadnog Balkana neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu uz domaću maloprodajnu cijenu korisnicima rominga u regiji zapadnog Balkana za regulirane pozive u romingu, odlazne ili dolazne, za sve regulirane SMS poruke koje se šalju u romingu i regulirane usluge prenosa podataka u romingu, uključujući i MMS poruke, kao ni opću naknadu za korištenje terminalne opreme ili usluge u inostranstvu“./Fena/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x