Published On: Pet, stu 30th, 2018

TEKBIR! Naser Orić oslobođen optužbe za ubojstvo

Naser Orić, zapovjednik Armije BiH i obrane Srebrenice od 1992. do 1995. godine, oslobođen je optužbe za ubojstvo trojice Srba 1992. godine. Pravomoćna je to presuda Suda BiH na koju nema žalbe.

Tako je uz velike mjere osiguranja i veliki broj bivših pripadnika Armije BiH te udruga iz Srebrenice završeno suđenje Naseru Oriću.

U sudnici državnoga suda nije bilo predstavnika Tužiteljstva BiH. Također Naser Orić nije dao izjavu nakon suđenja.

Predstavnici udruženja Srba iz okolice Srebrenice napustili su sudnicu odmah nakon što je izrečena oslobađajuća presuda.

Uz Orića oslobođen je i njegov suborac Sabahudin Muhić, također optužen za izravno sudjelovanje u ubojstvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti u okolici Srebrenice u jesen 1992. godine.

Pravomoćna oslobađajuća presuda donesena je u ponovljenom postupku, vođenom nakon što je Prizivno vijeće Suda BiH ove godine ukinulo prvostupanjsku presudu, koja je također bila oslobađajuća, i naložilo ponovno suđenje zbog procjene da jednom od zaštićenih svjedoka optužbe nije bilo dopušteno dati iskaz na odgovarajući način.

Sudsko vijeće ponovo je ocijenilo kako tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da su Orić i Muhić doista počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret.

“Ovo smo i očekivali. Apsolutno smo zadovoljni presudom”, kazala je novinarima u Sarajevu nakon izricanja sudskog pravorijeka Lejla Čović, Orićeva odvjetnica.

Izricanje presude pred sjedištem Suda BiH u Sarajevu čekao je velik broj Orićevih simpatizera, koji nisu skrivali oduševljenje činjenicom da je on oslobođen, no istodobno su na pristojnoj udaljenosti članovi udruga koje okupljaju srpske žrtve rata u BiH iskazali nezadovoljstvo tvrdeći da je sudsko vijeće djelovalo pod političkim utjecajima.

Oriću je suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), čije ga je tužiteljstvo također teretilo za ratne zločine, no i u Den Haagu je oslobođen optužbi.

Suđenje pred Sudom BiH bilo je rezultat druge istrage što ju je pokrenulo srbijansko posebno tužiteljstvo za ratne zločine. Prema tjeralici srbijanskog pravosuđa Orić je bio uhićen 2015. godine u Švicarskoj, no ta ga je država odlučila izručiti BiH, čiji je Orić državljanin, te je potom bosanskohercegovačko pravosuđe preuzelo cijeli predmet.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare