Published On: Mon, Aug 7th, 2017

TEHERAN: Safet Softić nazočio inauguraciji predsjednika Irana

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i visoki dužnosnik SDA Safet Softić predstavljao je BiH na svečanosti inauguracije predsjednika Irana Hasana Rohanija, koja je održana u Teheranu.

Kako su priopćili domaćini svečanosti, ovom činu nazočilo je više od 100 izaslanstava iz cijelog svijeta.

U okviru službenog boravka u Iranu Softić se sastao danas s predsjednikom Parlamenta Irana Ali Ardeširom Laridžanijem.

Softić je izrazio zadovoljstvo zbog nazočnosti inauguracije, a razgovarano je o odnosima između dvije zemlje koji su ocijenjeni kao vrlo dobri.

“Istaknuto je, međutim, da je neohodno da se oni unaprijede prije svega u ekonomskom segmentu”, priopćeno je iz Parlamenta BiH.

Softić je upoznao svog domaćina o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i uvjetima koje BiH nastoji ispuniti s ciljem pristupanja EU i NATO savezu.

Softić je imao i radni susret s ministrom vanjskih poslova Irana Mohamadom DŽavad Zarifom, a tijekom sastanka istaknuta je potreba da se u što skorije vrijeme riješi pitanje viznog režima za građane Irana.

“Na taj način bi se ne samo povećao broj iranskih turista u BiH nego bi olakšice povećale i prisustvo iranskih gospodarstvenika, što bi moglo značajno utjecati na razvoj BiH u turističkom i u ekonomskom smislu”, navodi se u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Irana rekao je da je Centralna banka Irana spremna olakšati proces transfera financijskih sredstava između dvije zemlje.

Softić se sastao tijekom boravka u Teheranu i s članovima udruženja gospodarstvenika Irana. Tom prilikom otvorena je mogućnost da gospodarstvenici iz BiH zajednički nastupe i u okviru posebno organiziranog sajma predstave ponudu gospodarstva BiH tržištu ove prijateljske zemlje.

Svim radnim sastancima nazočio je i veleposlanik BiH u Iranu Kemal Muftić./HMS/