Published On: Čet, ruj 30th, 2021

Tegeltija zaključio da odnose većine građana BiH i Hrvatske truje Sarajevo. I u pravu je…

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da su odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme često opterećeni izjavama koje dolaze iz Sarajeva, što uzrokuje kontra izjave iz Zagreb, a to ne doprinosi unapređenju suradnje, prenosi RTRS.

Tegeltija je naveo da su BiH i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.

Nakon bilateralnog susreta izaslanstva BiH i Hrvatske, predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, Tegeltija je napomenuo da BiH i Hrvatska zajedno relaiziraju nekoliko značajnih projekata, među kojima je danas otvoreni most u Svilaju, te most koji se gradi preko Save u Gradišci.

– To su neke dobre stvari. Naravno, imamo i nekoliko teških otvorenih pitanja. Јedno od njih je da već više od 20 godina nismo ratificirali sporazum o granici i da imamo otvoreno pitanje graničnih prelaza. Moramo znati da je i ovaj granični prelaz u Svilaju otvoren na privremenoj osnovi, da može na ovakav način funkcionirati samo tri mjeseca, kazao je Tegeltija u izjavi novinarima u Svilaju.

Tegeltija je istakao da je jedno od otvorenih pitanja vezano za Trgovsku goru, kao i za izmjene Izbornog zakona BiH, za koje je, kako je naveo, Hrvatska jako zainteresirana i želi sudjelovati u traženju najboljeg rješenja.

– Dogovorili smo da sve ove teme budu predmet razgovora resornih ministarstava i da na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Hrvatske pokušamo u što je moguće kraćem razdoblju riješiti bar neka od tih pitanja, kazao je Tegeltija.

Tegeltija je s Plenkovićem raazgovarao i o mogućnosti izgradnje hidroelektrane “Dubrovnik 2”, te naveo da će i jedna i druga strana imati višak vode, a nedostatak električne enegrije.

Predsjednik Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano su danas otvorili most Svilaj na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu će biti predan i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduvjeti za međunarodni promet putnika./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Asim H.
Asim H.
1 mjesec prije

Najveca greska nas muslimana je to sto smo zasrali sa Hrvatima.

Toni
Toni
Odgovori   Asim H.
1 mjesec prije

U zadnjem ratu pala je krv između vas Bošnjaka I Hrvata, što će reći Bošnjaci zajebali ste se za sva vremena.

Toni
Toni
1 mjesec prije

Ma naravno. Ko drugi sere I kvari ovu državu? Sarajevo. I bošnjaci. Niko drugi.