Published On: Pon, ožu. 20th, 2017

TEGELTIJA: Ubrzat će se procesuiranje ratnih zločina u BiH

Nitko nije zadovoljan procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini (BiH) i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) izrazilo je nezadovoljstvo te usvojilo preporuke kako da se situacija popravi – izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik VTSV-a Milan Tegeltija.

Ističući da je v.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić rekla da je Tužilaštvo BiH preuzelo mjere za ubrzanje tog procesa, Tegeltija je dodao da je procesuiranje ratnih zločina BiH “zakočila“ velika centralizacija nadležnosti u Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji nisu radili na disperziji nadležnosti na županijska tužiteljstva Federacije BiH i okružna tužiteljstva u RS-u.

To bi, uvjerava, ubrzalo proces.

-Znam opredjeljenje novog predsjednika Suda BiH i Gordane Tadić i siguran sam da će se procesuiranje ratnih zločina značajno ubrzati – rekao je Tegeltija.

Na pitanje je li realno očekivati da se strani sudci u Ustavnom sudu BiH naredne godine “zamijene“ domaćim, dodao je da je to “stvar političke odluke“.

-Mislim da se radi o potrebi političkog dogovora. BiH će kao suverena zemlja biti najsretnija onog dana kada u njenim institucijama budu radili njeni državljani. Dok god su tu stranci, to nije dobar signal o suverenosti BiH kao države. Međutim, je li sazrio politički trenutak da strani sudci odu ove, naredne ili neke druge godine, to je pitanje za političare – kazao je predsjednik VSTV-a BiH.

Uvjerava da je pokrenut i zamajac u borbi protiv kriminala i korupcije te da su krenuli na tom pitanju i u vlastitim redovima.

-To je proces koji traje, a u narednom razdoblju, možete očekivati i veći broj optužnica i presuda…Pokazat će vrijeme – dodao je Milan Tegeltija./Fena/HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer