Published On: Thu, May 23rd, 2019

TEGELTIJA: Paraobavještajne strukture žele preuzeti pravosuđe

SARAJEVO – Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija izjavio je da “postoje političko-paraobavještajne strukture koje pokušavaju uspostaviti punu kontrolu nad pravosuđem kako bi ishodili obračun s političkim neistomišljenicima”.

Tegeltija je naveo da su njihov cilj “eventualne intervencije u političkom sistemu na način kako to njima odgovara” i da je ovu informaciju saznao tijekom svojih redovnih aktivnosti i kontakata sa različitim ljudima.

“Nisam detaljno upoznat kuda sve idu grane iz tih centara moći i tko sve na njih ima utjecaja, ali, definitivno, oni su u BiH potpomognuti nekim centrima sa strane. Očito je da je riječ o kampanji koja se provodi protiv pravosuđa s ovim ciljem”, dodao je Tegeltija.

Nakon izvanredne sjednice VSTV-a održane povodom navoda medija da je Tegeltija trgovao krivičnim istragama, predsjednik Vijeća  je rekao novinarima da je dobio podršku svih prisutnih članova, koji su iskazali puno povjerenje u njegov rad.

On je naglasio da podržava sve opravdane kritike koje su usmjerene ka unapređenju pravosuđa, te da s tim nema nikakvih problema.

Tegeltija je rekao da je svjestan da u pravosuđu nije sve idealno i dodao da postoji puno prostora za njegovo unapređenje.

“Ljudi koji pokušavaju da stave pravosuđe pod svoju kontrolu, sasvim sigurno i unutar pravosudne zajednice imaju ljude s kojima surađuju, a koje mogu da koriste za različite svrhe, ili mogu da zloupotrebljavaju njihove dobronamjerne kritike u svoje zle namjere”, rekao je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da će VSTS izdržati sve napade i zadržati nezavisnost pravosudnog sistema.

“Nastavit ćemo raditi na reformi pravosuđa u skladu s preporukama Europske komisije koje se odnose na unapređenje rada pravosuđa u svim segmentima, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog  kriminala”, istakao je Tegeltija.