Published On: Čet, kol 8th, 2019

Tegeltija odgovorio Wigemarku

VSTS je 17. srpnja produžio mandat na još dvije godine sudiji Huseinu Delaliću u Općinskom sudu Sarajevo. Ipak, s obzirom na to da postoji sumnja da je Delalić ranije osuđivan i to zbog krivičnog djela silovanja u pokušajuVSTS je 17. srpnja produžio mandat na još dvije godine sudiji Huseinu Delaliću u Općinskom sudu Sarajevo. Ipak, s obzirom na to da postoji sumnja da je Delalić ranije osuđivan i to zbog krivičnog djela silovanja u pokušaju

Povodom dopisa šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka, upućenog Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine 1. kolovoza, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas je uputio odgovor Wiegemarku.

Predvidio je

U odgovoru navodi kako je, vezano za problem produženja mandata dodatnom sucu Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinu Delaliću, već odavno ukazivao na problem nedostajućeg sustava provjere prošlosti prilikom donošenja odluka o imenovanju sudaca i tužitelja u Bosni i Hercegovini.

‘Upravo zbog toga insistirali smo na inkorporaciji sustava provjere prošlosti (background check) u sistem imenovanja sudaca i tužitelja. Povodom toga Visoki sudski i tužiteljski savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH/Savjet) je i donio zaključke koji su, u to vrijeme, bili osporavani u javnosti, vjerojatno uslijed nerazumijevanja dubine problema i svih konsekvenci koje taj nedostatak sistema može proizvesti. U konačnici, u suradnji sa Europskom komisijom, ove godine organiziran je i TAIEX seminar na tu temu te se nadam da će, kao jedan od rezultata i tog seminara, proizaći kvalitetno normativno rješenje za ovaj istinski i duboki problem imenovanja sudaca i tužitelja u BiH”, navodi se u pismu.

Tegeltija je u pismu naveo kako je Prvostupanjska disciplinska komisija VSTS-a BiH suspendirala dodatnog suca Huseina Delalića sa dužnosti, do okončanja disciplinskog postupka, čiji je predmet tužba Ureda disciplinskog tužitelja (UDT/Ured) VSTS-a BiH protiv navedenog suca radi davanja netočnih podataka, odnosno, upravo sakrivanje podataka o ranijoj osuđivanosti istog te naveo kako će nakon okončanja disciplinskog  postupka i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog slučaja, Disciplinska komisija donijeti konačnu odluku.

Nisu bili obavješteni

”U pogledu produženja mandata ovog dodatnog suca, želim da Vas obavijestim da se ovdje nije radilo o imenovanju koje prolazi kroz natječajnu proceduru, nego produženju mandata. Samo imenovanje istog na prvu pravosudnu funkciju, nakon provedene reforme, bilo je 1.1.2004. godine na poziciju tužioca Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, da bi isti dana 1.8.2011. godine bio imenovan na poziciju dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu, od kada mu je svake dvije godine produžavan mandat dodatnog suca. Prilikom produžavanja mandata ne provodi se posebna natječajna procedura, nego se isti produžava na osnovu prijedloga predsjednika suda koji ukazuje da još postoji potreba za dodatnim sucem te potvrde nadležnog ministarstva o osiguravanju financijskih sredstava za dalje financiranje dodatnog suca, nakon čega Komisija za pravosudnu upravu daje prijedlog za produženje mandata dodatnom sucu VSTS-u BiH. Na osnovu ovih parametara dolazi do produženja mandata dodatnim sucima koji se samo jednom imenuju i to je u ovom slučaju bilo 1.8.2011. godine”, stoji u pismu Tegeltije te se dalje navodi:

”Pregledom transkripta sjednice, ustanovio sam da na sjednici VSTS-a BiH, na kojoj se odlučivalo o produženju mandata dodatnom sucu Huseinu Delaliću, članovi Savjeta nisu bili obaviješteni o disciplinskom postupku i njegovom predmetu tužbe protiv imenovanog, tako da su odluku o produženju donijeli nemajući to saznanje. Također, želim da Vas obavijestim da prilikom procedure produženja mandata dodatnim sudijama sastavni dio popratnih materijala ne čine podaci o tekućim disciplinskim postupcima i predmetima tih disciplinskih tužbi. Uslijed svega toga došlo je do produženja mandata Huseinu Delaliću.”

Sudac suspendiran jer je osuđivan zbog silovanja u pokušaju