Published On: Pet, pro 25th, 2020

TEGELTIJA ODBACIO OPTUŽBE SDA: Za rješavanje problema smještaja migranata zaduženo Ministarstvo sigurnosti, ne prebacujte odgovornost na druge

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija istaknuo je da Vijeće ministara na čijem je čelu, zajedno i u suradnji sa svoja dva zamjenika, te u dogovoru s Delegacijom EU i onima koji su zaduženi za migracije, donio i ispoštovao sve tražene odluke koje se odnose na problem migrantske krize u BiH.

“Usvojili smo Informaciju s Planom mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH i donijeli odluku o uspostavljanju radne grupe za izradu strategije u oblasti migracija i azila i Akcijskog plana za razdoblje 2021- 2025. godinu. Takođe, Vijeće ministara nije usvojilo odluku o uspostavljanju privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području općine Živinice jer su protiv te odluke glasovali ministri iz reda bošnjačkog naroda”, istaknuo je Tegeltija.

U pregovorima s gradskom vlasti u Bihaću o rješavanja pravnih pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije “Lipa”, rekao je Tegeltija, Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata bilo je zaduženo Ministarstvo sigurnosti.

“Takođe, Ministarstvo sigurnosti, a ne predsjedavajući Vijeća ministara kako se to želi prikazati, sudjelovalo je, u suradnji s Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona, Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama u definiranju i potpisivanju memoranduma o suradnji kojim se uređuju načini suradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra ‘Lipa’”, istaknuo je Tegeltija.

Iz gore navedenih razloga, predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da čvrsto odbacuje navode Stranke demokratske akcije (SDA) o tome da Vijeće ministara na čijem je čelu nije učinilo ništa u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH, priopćeno je iz ureda predsjedvajućeg Vijeća ministara.

Reagirajući na priopćenje SDA u vezi s migrantskom krizom, Tegeltija je ocijenio da je to loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti na Vijeće ministara i njega osobno.

“Očekujem da oni koji su se dogovarali o tim pitanjima te dogovore i ispoštuju, te prestanu prebacivati odgovornost na druge koji nisu ni sudjelovali u dogovorima”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara./HMS/