Published On: Pon, ožu 20th, 2023

TEGELTIJA: Očekujem usvajanje proračuna do kraja mjeseca, povećanje plaća treba riješiti sustavno

Ministar financija i riznice Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je, na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izrazio zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH danas utvrdilo Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, koji će biti upućen u Parlamentarnu skupštinu.

Izrazio je nadu, da “uz dobru aktivnost”, do kraja mjeseca može biti usvojen proračun institucija BiH za 2023. godinu.

Kazao je da, kad je riječ o plaćama, Zakon o proračunu ne tiče se problematike i pitanja plaća.

Pitanje Magazinovića

Prema njegovim riječima, Zakon o proračunu definira fond sredstava za isplatu plaća, naknada i svega ostalog.

Ministar Tegeltija je ovo kazao odgovarajući na pitanja zastupnika Saše Magazinović (SDP BiH) koji je njegov stav o pitanju rasta plaća dužnosnicima, što je sa svojim timom učinio da ne dođe do povećanja plaća ministrima i zastupnicima, te što namjerava učiniti da se ova oblast uredi.

Tegeltija je kazao da pitanje visine plaća, i najniže i najviše, jeste pitanje Zakona o plaćama i treba se riješiti kroz to zakonsko rješenje, jer je to jedino sustavno rješenje.

– U ovom parlamentu već postoji jedan zakon koji pokušava nešto ispraviti. Ja mislim da pogoršava situaciju. Predsjedništvo BiH je na prethodnoj sjednici utvrdilo jedan prijedlog nekog zakonskog rješenja koji, također, ništa ne rješava, samo komplicira odnose kada je riječ o sustavu plaća – naveo je Tegeltija.

U roku od tri mjeseca

Ministar Tegeltija je napomenuo je da je zaključak Vijeća ministara BiH bio da se izradi, u naredna tri mjeseca, novi zakon o plaćama koji će pokušati posložiti neravnopravnosti i nejednakosti u Zakonu o plaćama.

Prema njegovim riječima, danas je i Predsjedništvo BiH potvrdilo taj zaključak, sa stavom da se to uradi u roku od tri mjeseca.

Tegeltija smatra da se ovo pitanje treba riješiti kroz sustavno zakonsko rješenje, a ne pojedinačnim izmjenama./HMS/

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare