Published On: Uto, lis 19th, 2021

Tegeltija o eventualnom uhićenju Dodika: Njegova pratnja bi bila prinuđena braniti ga

Zbog čega vi niste bili u Sarajevu? Kako gledate na dovođenje harmonikaša u zgradu Predsjedništva BiH?

Milan Tegeltija: Gledam na to kao simboličku gestu “srpskog člana” Predsjedništva, gestu koja bi trebala opustiti i relaksirati ljude u BiH. On, za razliku od Džaferovića, koji stalno najavljuje neke patriotske snage i ratne trube, eksplicitno govori da neće biti rata. Harmonika u Predsjedništvu je sasvim OK. Ona je među narodima prepoznata kao instrument koji poziva na opuštanje i veselje. Ovo je jedan značajan potez Dodika koji rasterećuje atmosferu napetosti.

Znamo da volite i zasvirati i zapjevati. No, smatrate li Dodikov potez neprimjerenim, s obzirom na mjesto događaja i situaciju u kojoj se nalazimo?

Volim zapjevati i sviram, to nije neka tajna. Harmonika mi je primarni instrument. Mislim da nije neprimjereno. Radi se o prostorijama Ureda člana Predsjedništva. Nije svirao na sjednici Predsjedništva. Rekao sam vam koji je kontekst. Što da je svirao ratne trube? On je pokazao da nitko iz RS-a ne želi ratovati i da ljudi imaju pravo veseliti se, a politiku prepustiti političarima. Ova njegova gesta se dogodila nakon objavljivanja plakata po Sarajevu o nekim obranama BiH. Misli se na oružane borbe. I onda imate Dodika koji ne odgovara kontra pričama o ratu nego unosi harmoniku i pjeva se. Na taj način demonstrira da ne postoji ratna opasnost.

Podsjetili ste da član Predsjedništva BiH ima imunitet od kaznenog gonjenja. Što to zapravo znači? Da može raditi što poželi, ne plašeći se sankcioniranja?

Milorad Dodik uživa garancije Aneksa 3 člana 6 Daytonskog mirovnog sporazuma koji se poziva i na dokument s Druge konferencije za europsku sigurnost i suradnju. Jasno se kaže da se srpskom članu Predsjedništva, odnosno svakoj izabranoj osobi omogući da ostane na toj dužnosti sve dok na ustavan način obavlja tu dužnost. Znači, nikakvo prijevremeno hapšenje.

“Imunitet kroz kaznenu odgovornost prema Ustavu BiH imaju samo članovi predstavničkog organa vlasti, zastupnici i izaslanici, ali ne i članovi izvršnih organa vlasti u koje spada i Predsjedništvo BiH, kao i Vijeće ministara BiH”, tvrdi pravni ekspert Nurko Pobrić.

To se varate. Dokument od najveće važnosti je Daytonski mirovni sporazum. Pozivam sve građane da pročitaju Aneks 3 i vide odredbe. Nema nikakve dileme, član Predsjedništva je Daytonska kategorija. Njemu se mora omogućiti pravo na politički stav i on zbog toga ne smije biti sankcioniran. Narod koji je izabrao Dodika je konačni autoritet vlasti BiH i zbog toga se njegova funkcija ne smije prekidati. Dodik sve radi u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg je izabrao narod iz Republike Srpske.

Je li ovo što radi Dodik posljednjih dana, s pravnog aspekta, rušenje ustavnog poretka BiH?

Apsolutno ne. Upravo suprotno – poštovanje daytonskih odredbi. Uhićenje Dodika bi bilo teško kršenje mirovnog sporazuma. On je štićena osoba pod oružanom pratnjom. Svaki pristup njemu mora se najaviti unaprijed službenim kanalima, inače bi njegova pratnja bila prinuđena braniti ga svim sredstvima bez obzira na bilo koju drugu oružanu formaciju iz BiH. Pratnja bi bila prinuđena braniti ga, a nitko ne želi takav razvoj događaja.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
1 mjesec prije

Tko će uhititi Dodu? Valjda misle na plisnave muđahedine iz 23% e pa nemeeree to onda znači rat!

većina
većina
Odgovori   Hrv1VukHrvatinić
1 mjesec prije

ja većina ti manjina…..psssst