Published On: Sri, pro 9th, 2020

Tegeltija nakon sastanka s Dodikom i Cvijanovićevom: Prijete mi likvidacijom

BANJALUKA – Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je nakon sastanka u Banjaluci s Željkom Cvijanović, predsjednicom RS i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH, rekao da se u Sarajevu ne osjeća sigurno i da mu prijete likvidacijom.

“Što se mene tiče, uvjeti za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali iz RS postaju nemogući. Nemoguće u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način”, rekao je Tegeltija i dodao da će javnost o svojoj odluci o daljim koracima obavijestiti u čestvrtak.

Dodik je rekao da se priprema orkan napada na RS, a da ti napadi počinju smjenom srpskih kadrova iz institucija BiH i preuzimanjem pravosuđa od strane SDA.

“RS je ugrožena napadima iz Sarajeva, bivše američke administracije, djela EU administracije koja pokušava da BiH uredi kao građansku zemlju ugrožavajući ustavni poredak dva entiteta i tri naroda”, rekao je Dodik.  On je istakao da postoji očekivanje da će Bidenova administracija provesti projekat koji očekuje Sarajevo, da se pokuša oslabiti RS.

Pozvao je sve faktore u RS na okupljanje i dodao da u RS je svima garantovana sigurnost.

Cvijanovićeva je rekla da su napadi na Tegeltiju i druge srpske predstavnike alarm i poziv na uzbunu, i dodala da je u takvom ambijentu nemoguće obavljati svoj posao.

Ona je rekla da je uloga međunarodne zajednice u reformi pravosuđa neprincipijelna i da je sama sudjelovala u kreiranju ovakvog ambijenta, uz napomenu da se RS zalaže za reformu pravosuđa ali da ona ne može da se vodi parcijalno i protiv srpskih kadrova.

Dodik je rekao da dio EU priprema novi zakon o VSTV-u koji bi, kako tvrdi, umanjuo ulogu RS i srpskih predstavnika u pravosuđu i istakao je da RS neće glasati za takav zakon.

Naglasio je da treba pozvati zemlje u regionu da se i one pozabave situacijom u BiH i naglasio da RS podržava BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Bošnjake i Hrvate je pozvao na dijalog ali bez učešća međunarodnog faktora.

Dodik je dodao da RS nema plan za separaciju ali ima želju da se brani od nastraja da nestane.

Podsjetimo, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši provjere u vezi sa prijetnjama koje su putem društvene mreže Twitter upućene predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljstog savjeta (VSTS) BiH Milanu Tegeltiji, a o svemu je obaviješteno i Tužiteljstvo BiH.

Tegeltija je ranije potvrdio da je u nedjelju dobio prijetnje smrću putem društvene mreže Twitter.

On je na svom Twitter nalogu napisao da je preminuo njegov omiljeni pjevač Džej Ramadanovski, što je drugi nalog pod nazivom “RVI crveno” retvitovao i napisao “I ti ćeš brzo za njim”.

Tegeltija je naveo da je ovu prijetnju prijavio direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darku Ćulumu.