Published On: Sub, stu 28th, 2020

Tegeltija je za Face TV rekao da mu je sve smjestila OSA, a možda i OHR: “Sve je montirano”

Predsjednik VSTV-s Milan Tegeltija je gostujući u Centralnom dnevniku na Face televiziji kazao da je najnoviji snimak, koji je procurio u javnost o obećanju imenovanja članici VSTV-a, zapravo montiran i da nije vjerodostojan.

Tegeltija je kazao da za ovaj snimak zna već godinu te da je tada nazvao direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića i rekao mu da ima saznanja o njegovom nezakonitom praćenju i snimanju kako bi se napravio veliki broj njegovih izjava.

“Da bi se mogle pokupiti nove rečenice pa tako praviti montaža i video i audio. Pitao sam ga zna li nešto o tome, na što je odgovorio da ne zna i da će provjeriti. Nakon dva, tri dana me je nazvao, rekao da je istina, ali da to ne radi on već odmetnuti dijelovi njegove službe. Odavno se, dakle, pripremaju ti materijali da bi se ja diskreditirao. Dakle, ovo je visokosofisticirana montaža za koju smatram da je napravila OSA ili neki njeni dijelovi i apsolutno ih izravno optužujem jer mi je Mehmedagić osobno rekao da se to radi”, naveo je Tegeltija.

Upitan da li ima dokaz za ove tvrdnje, rekao je da postoji Osman Mehmedagić za kojeg vjeruje da je pošten čovjek te da neće negirati istinu.

“Nije ovdje stvar snimanja jer kada neko to radi to mora biti zakonito prije svega. Sasvim sigurno je da ću ja ovdje podnijeti krivičnu prijavu i koliko god sam ovakve postupke pokušao spriječiti građani moraju shvatiti da se radi o brutalnom ataku OSA-e ili nekih njenih dijelova, ne znam sad šta je tu istina, i sasvim sigurno je da je ovo pokušaj preuzimanja pravosudnog sistema”, naglasio je.

Tegeltija je rekao da mu “ne pada na pamet komentirati snimak s obzirom na to da je riječ o montaži”, ali je komentirao je i današnje navode OHR-a da “VSTV zaslužuje profesionalnog predsjednika” te da je riječ o originalom snimku.

“Ako tvrde da je autentičan i originalan možda su ga oni i snimili pa to mogu tvrditi. Gospođa Milijana Buha i ja smo rekli da nije autentičan, ali OHR se petlja u individualne slučajeve, a to nema pravo. Ako me želi smijeniti neka to uradi, možda mi učini i uslugu jer će me u jednom dijelu stanovništva Sarajeva napraviti herojem. Znam da ima ljudi koji mene poštuju”, naveo je Tegeltija.

Dodao je da svi oni koji rade u pravosuđu i VSTV-u, a za koje se procijene da imaju problem sa SDA, snose posljedice.

“Izetbegović danas nije htio komentirati ovaj slučaj već je pustio da javnost procijeni, ali ja znam da to nije uradio jer je na to reagirao u svibnju prošle godine kada je objavljen prvi snimak. Sada mu je vjerojatno savjetovano da šuti kako se ne bi mislilo da SDA i Izetbegović imaju nešto politički protiv mene te da mene napada SDA”, dodao je.