Published On: Uto, kol 24th, 2021

Tegeltija: Cilj je ponovno vratiti dominaciju SDA i u politici i u pravosuđu

Iz političkog Sarajeva tvrdi se kako je to korak do konačne odluke o njezinoj smjeni, dok pak obrana tvrdi kako se radi o kršenju procedura i zakona. Tog je stava i bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i aktualni savjetnik srpskog člana bh. Predsjedništva. On tvrdi da za smjenu ne postoje nikakvi uvjeti.

Piše: Večernji list (Tiskano izdanje)

Kakvi su vam dojmovi oko stegovnoga postupka koji se u VSTV-u vodi protiv glavne državne tužiteljice?

– Dugo sam godina bio na čelu te institucije, sve izgleda potpuno nepravno, projektirano, djeluje namješteno, tendenciozno. Ne vidim u njemu ni naznake fer i zakonitog postupka, osobito nakon odluka koje su slijedile prije nekoliko dana koje su se odnosile na izuzeće. Ali i prije toga, s obzirom na to da se stvarao milje u političkom Sarajevu koji jednostavno ne omogućava da se taj postupak provede na fer i zakonit način. Mislim da su članovi VSTV-a i njegov predsjednik podlegli jednom takvom pritisku. Taj proces vodi tome da se u biti može zaključiti kako ovdje ne postoji pravna država, ne postoji zakonit postupak. Mislim da se čak, kada je u pitanju ovaj stegovni postupak, prije provodi šerijatska metoda u kojoj Vijeće i njegov predsjednik sami određuju što je zakonito, a što nije, bez da slijede odredbe zakona.

Odvjetnik Vlado Adamović, koji zastupa glavnu državnu tužiteljicu, tražio je izuzeće stegovnog povjerenstva, koje je pak samo odbacilo tu prijavu. Što je tu konkretno problematično?

– Prije svega, cijeli taj stegovni postupak protiv Gordane Tadić je problematičan. Ali vratimo se ovoj temi izuzeća. Znači, on pokazuje do te mjere nepoštivanje zakona da to graniči s katastrofom. Bezbroj sam puta imao tu situaciju da se traži izuzeće predsjednika i članova povjerenstva. Procedura je zakonom propisana i jedina je moguća. Traženo je izuzeće četiriju članova, ali i predsjednika Vijeća. Da bi predsjednik VSTV-a odlučivao o izuzeću članova, a on to odlučuje po zakonu i poslovniku, prethodno VSTV u cjelini mora odlučiti o njegovu izuzeću. U takvome odlučivanju ne mogu sudjelovati članovi protiv kojih je pokrenut zahtjev za izuzećem. Ovdje se dogodilo da su ti članovi, koji su opterećeni zahtjevom za vlastitim izuzećem, odlučivali prvo o izuzeću predsjednika VSTV-a, a onda je predsjednik odlučivao o zahtjevu za njihovo izuzeće. To je apsolutno protupravno. Tko se iole bilo kada bavio pravom, zna da je temeljno, ključno, da onaj protiv koga je podnesen zahtjev za izuzećem mora obustaviti svaku radnju u postupku. Ne može odlučivati više ni o čemu dok se o njegovu izuzeću ne odluči. Ovdje se to nije dogodilo. I postupilo se suprotno. Vi imate situaciju da je VSTV odlučivao o izuzeću svog predsjednika iako su u toj odluci sudjelovali ljudi protiv kojih je također podnesen zahtjev za izuzećem.

Što vam onda to govori?

– Da je proces do te mjere kompromitiran da će svaka buduća odluka u tome postupku biti nezakonita. On je ništavan. Ni u jednome pravnome sustavu u Europi ovo se ne može dogoditi.

Ako nakon eventualno dva stupnja odluka bude da se smijeni glavna državna tužiteljica, što onda slijedi?

– Iskreno, danas ne mogu ništa prognozirati jer se ne postupa po zakonu u VSTV-u. I sve je moguće. Vidite da je VSTV većinski pod nadzorom SDA. Ja bih se u ovome trenutku ipak zadržao na drugostupanjskom postupku. Mislim da svi kojima je stalno do svog profesionalnog integriteta moraju podići svoj glas danas zbog ovoga što se radi glavnoj državnoj tužiteljici. Jer sutra, kada se takvo brutalno bezakonje bude događalo njima, neće se imati komu žaliti.
Pitanje postupka protiv Gordane Tadić, rekao bih, pitanje je svakog građanina u BiH.

Je li, po vašem mišljenju, uopće bilo uvjeta da se kazni aktualnu državnu tužiteljicu?

– Čak i kada bi postojao prekršaj koji se Gordani Tadić stavlja na teret, to je apsolutno preoštra sankcija. A to ne može biti prekršaj. Na teret joj stavljaju da službenici koji rade u Tužiteljstvu nisu prošli sigurnosne provjere. A ja vam kažem da nisu prošli ni u jednome tužiteljstvu u BiH. I samo je Gordana Tadić tužena zbog toga. Njoj se na teret stavlja i nekorištenje CMS sustava te da je ona svojom odlukom dodjeljivala slučajeve tužiteljima. To nije istina. A čak i da je istina, po Zakonu o tužiteljstvima, to je eksplicitno pravo glavnog tužitelja koji u svakome trenutku može od bilo kojeg tužitelja uzeti predmet i dodijeliti ga drugome. To je pravo dodijeljeno po sustavu hijerarhije, koji je načelo tužiteljskoga posla. Ona je radila po zakonu i sada ju se smjenjuje. To je brutalno kršenje zakona po svim osnovama.

Očito je cilj maknuti glavnu državnu tužiteljicu. SDA se time već javno hvali?

– To je standardna matrica. Cilj je više nego jasan i očigledan. I svi ga prepoznaju. To je, očito, projekt. SDA se time otvoreno hvali kao što se hvalio i smjenom predsjednika VSTV-a, donošenjem izmjena zakona oko genocida. SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem time pokazuje da smatra kako je BiH njihov begovat. A pravosuđe im je samo jedan od alata koji im treba kako bi upravljali svim procesima u BiH. Nažalost, to se u praksi pokazuje kao istinito. Izetbegović ne najavljuje samo postupke nego i epiloge. Zbog toga ne možete uopće govoriti o neovisnosti pravosuđa na razini BiH. To je besmislena rečenična konstrukcija u ovakvoj konstelaciji odnosa. Svaki građanin se zbog toga treba pitati kakvu pravdu i zakonitost treba očekivati ako takvu pravdu u svom temelju, onome što je abeceda prava, nema glavna državna tužiteljica u stegovnome postupku.

Zašto, po vašem mišljenju, stranci šute? Znači li to onda odobravanje desanta za pravosuđe?

– To ste dobro definirali. Mislim da strancima ide u prilog prešutno podržavanje takvog epiloga događaja. Znate kako su prije reagirali. Da je s druge strane bilo ovakvo drastično kršenje zakona, imali biste desetke reagiranja stranih veleposlanstava, OESS-a, EU-a. Danas je sveopći muk. Imate muk čak i u sarajevskim medijima u kojima se na brutalno kršenje zakona šuti. To uopće za njih nije pitanje. A to onda sugerira da se radi o potpuno uvezanoj pravosudno-političko-medijskoj mašineriji koja radi u istome interesu s jasnim političkim ciljevima. Zbog toga ne možemo uopće govoriti o zakonitosti, pravu, nepristranosti.

Vodi li onda to amnestiranju brojnih afera SDA, od prijepornih diploma šefa sigurnosne službe, korupcije s respiratorima, zataškavanja slučaja “Memić”?

– Naravno. To apsolutno vodi pospremanju svih tih afera koje ste naveli. Ali, rekao bih, i nastavak obračuna sa svima koji su izravni oponenti SDA.

Kako onda procjenjujete pravosudni rasplet oko slučaja glavne državne tužiteljice i kako će se to odraziti na stanje u pravosuđu, ali i politici?

– Teško je procijeniti što će se sve događati. No, trend je više nego jasan. Cilj je da se ponovno vrati dominacija SDA i u politici i u pravosuđu. Hoće li se taj trend okončati pokušajem smjene Gordane Tadić, vidjet ćemo. Tu postoji dosta pravnih mehanizama koji se mogu uporabiti. Posve sam siguran da ovakva odluka nakon izuzeća ne može proći na Ustavnome sudu ni na Europskome sudu za ljudska prava jer se radi o brutalnom kršenju zakona. To je kršenje zakona tako vidljivo da doslovno proizvodi novo kršenje zakona. Kada je pak politika u pitanju, mislim da svi dolazimo u opasnu fazu jer bi pravosuđe po tim zamislima trebalo raditi u interesu SDA. To onda sa sobom nosi golem potencijal otvaranja brojnih konflikata u BiH koji mogu imati različite epiloge i ozbiljne posljedice.

Bild.ba

guest
nije obvezno
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x