TATA RATA stiže u Britaniju: Je li razlog slanje kazetnog streljiva u Kijev?

Američki predsjednik Joe Biden kasnije danas stiže u dvodnevni posjet Velikoj Britaniji kojem je cilj ojačavanje odnosa između dviju nacija.

Biden bi se trebao sastati s premijerom Rishijem Sunakom u ponedjeljak, prije nadolazećeg summita NATO-a koji se održava u Litvi u utorak i srijedu.

Bijela kuća je rekla da će Biden “usporediti bilješke” sa Sunakom o ukrajinskoj protuofenzivi protiv Rusije, prenosi Index.hr.

Posjet dolazi nakon što je SAD objavio da šalje kazetnu municiju u Kijev. Odluka je izazvala kontroverze zbog toga što je to oružje zabranjeno u više od 100 zemalja, a Sunak je rekao da ne podržava njegovu upotrebu.

Bivši britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Peter Ricketts rekao je da će američki predsjednik željeti opravdati svoju odluku premijeru.

“Možete osjetiti da je svim saveznicima vrlo neugodno zbog ovoga”, rekao je za Sky u nedjeljnom programu.

Rekao je da savez duguje Ukrajincima da shvati zašto im je potrebno ovo neselektivno oružje, dodavši da će to imati puno utjecaja na njihovu protuofenzivu.

“Ako stagnira, zaglavi, rizik je da će se ovaj rat nastaviti. Oni to vide kao promjenu igre. Neugodno mi je zbog toga, volio bih da se to ne radi, ali mislim da možemo razumjeti zašto to rade”, rekao je.