Published On: Sri, velj 20th, 2013

TATA JE ZABRINUT ZA SVOJE DERIŠTE: Die Regierung muss arbeiten!

Sadašnja vlada Federacije Bosne i Hercegovine treba nastaviti djelovati u punom kapacitetu sve dok se na zakonit način ne okonča započeti proces izglasavanje nepovjerenja i u tom razdoblju ne mogu joj se smanjivati ovlasti za djelovanje, izjavio je guverner narodne banke Austrije u BIH  Valentin Inzko.
U intervjuu kojega je u srijedu objavilo “Osloobđenje” Inzko je kazao kako nema dvojbe da stranke koje imaju većinu u federalnom parlamentu imaju pravo tražiti uspostavu nove vlade, no odluka o nepovjerenju sadašnjoj vladi ne može se smatrati usvojenom sve dok se ne okonča procedura vezana za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koju je pokrenula Stranka demokratske akcije (SDA).
“Dakle očekujem da trenutna vlada FBiH nastavi raditi punim kapacitetom i provoditi svoje ovlasti i funkcije sukladno ustavu i zakonima”, kazao je Inzko.
Socijaldemokratska partija BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) prošlog su tjedna pokrenuli postupak izglasavanja nepovjerenja sadašnjoj entitetskoj vladi kako bi se imenovala nova bez ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke “Radom za boljitak” (NSRzB).
Nepovjerenje vladi izglasala su oba doma federalnog parlamenta, no ta odluka ne može stupiti na snagu jer je se SDA pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zatraživši tako da se o tome je li smjenom vlade ugrožen vitalni interes Bošnjaka očituje Ustavni sud FBiH.
Zastupnički je dom, uz izglasavanje nepovjerenja entitetskoj vladi, donio prošloga tjedna i nekoliko odluka kojima je kanio ograničiti njeno djelovanje dok je u tehničkom mandatu, što uključuje donošenje strateških financijskih odluka kao i imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća. Za sada je međutim nejasno je li vladi već ograničen mandat ili će to ovisiti o konačnoj potvrdi izglasavanja nepovjerenja, o čemu će pravorijek dati Ustavni sud.
Visoki predstavnik Inzko upozorio je, međutim, kako su takvi zaključci neprihvatljivi jer vlada ima obvezu raditi u punom kapacitetu sve dok se Ustavni sud ne očituje o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno dok se ne izabere nova vlada.
“Sva nadležna tijela i stranke su, bez obzira na sadašnje napore usmjerene ka reorganizaciji vlade FBiH, obavezni u cijelosti poštovati vladavinu zakona, demokratske institucije i ustavni i pravni poredak”, kazao je Inzko dodajući kako sadašnje ponašanje stranaka pokazuje da da im interesi običnih ljudi nisu nikakav prioritet.
Situaciju dodatno komplicira činjenica da tri od devet sudačkih mjesta u Ustavnom sudu nisu popunjena pa nema kvoruma ni za održavanje sjednica Vijeća za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri tome sudu. Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u utorak je najavio kako bi taj problem uskoro mogao biti riješen jer je usuglašen popis kandidata za nove suce i on bi u narednim danima trebao biti poslan na očitovanje Domu naroda federalnog parlamenta koji odlučuje o konačnom izboru sudaca.
(Dnevnik.ba | Hina)