Published On: Sri, tra 19th, 2017

TAROT DAMIR Kako se na bosanskom kaže provedba odluke Ustavnog suda BIH? Fašizam, ako ćemo učiti od Bećirevića…

Slika zaslona 2017-04-19 u 11.11.04Dragan Čović mišljenja je da bi se odluke Ustavnog suda BIH morale poštovati. To misli i Mario Karamatić. To mišljaše i SDP. Barem je tako SDP mislio kad je Ustavni sud dokinuo 9.januara. Što se dogodilo u međuvremenu pa SDP tvrdi kako se odluke Ustavnog suda više ne moraju poštovati? I zašto su oni koji traže da se odluka Ustavnog suda BIH mora ispoštovati najedanput fašisti?

Odgovor na to pitanje dobit ćemo analizom istupa g. Bećirevića. Bećirević javno govori ono što mu padne na pamet. Da bi nešto kazao on ne treba nužno misaoni proces. On to tako samo bubne.
Pa kaže kako Karamatić javno govori ono što Dragan Čović misli i to je žalostno. To znači da Bećirević zna što Čović misli bolje od Karamatića. Zna također je li to žalosno ili nije žalosno. Recimo da je to tako. Da Karamatić kaže ono što Čović misli. Što bi to bilo žalosno? Kako se nekoj političkoj izjavi daje oblik žaljenja, ushita ili sreće? Bećirević ne govori zašto je to žalosno. Tek ustvrdi da je Karamatić kazao što je Čović pomislio. Tarot Bećirević.

Bećirević nastavlja: Žalosno je i to što ovakvi tipovi, fašisti i polusvijet, uopšte dobijaju priliku da sjede u najvišim zakonodavnim tijelima u BiH i uživaju na račun građana ove zemlje.

Kakvi tipovi? I kakav polusvijet? I kakvi fašizmi? Karamatić, čovjek koji je branio BIH dok Bećirević nije, je za Bećirevića polusvijet? I Fašist? Čovjek koji vodi HSS i koji je cijelo vrijeme napadan od Ustaša. Točno ko i Maček 41-e. Je li Karamatić u Vladu FBIH uveo ustaški HSP i Pavelićeve biste? Kalendare s Pavelićevim likom? Je li Karamatić na čelo ureda Vlade Federacije BIH za europske integracije postavio Max Čambera  – nježnog njegovatelja nježnog sjećanja na NDH? Ne. To je učinio tko? Bećirevićev SDP(DF). Oni su u vladu FBIH uveli ustaše. Oni su na čelo ureda za EU integracije postavili metroustašu. Prema tome koji je moralni integritet da Bećirević drugima drži dove o fašizmu? Nema ga. Ne postoji. Stranka koja je okaljala ruke s fašističkim koaliranjem kako bi se preglasala legitimna volja Hrvata u BIH zadnja je koja bi smjela drugima popovati u fašizmu, da ima nekakav moralni kodeks u sebi. No nema ta stranka to. Samo zvjezdano nebo nad sobom. Plastično.

Je li Karamatić autor rečenice “Četnici su pobili premalo Balija u Srebrenici, to smo trebali pustiti do kraja,. a onda se mi obračunati s četnicima”. Tko je autor te rečenice Bećireviću? Bećirević to zna, zna da je i ručao i jeo s tim čovjekom. da ga je ministrom učinio, no nikada tog čovjeka nije nazvao fašistom.

Međutom ovi podaci ne mogu se naći na N1. O njima Dežul ne piše niti smije.

Ova žalosna reakcija Damira Bećirovića, reakcija je panike. Odgovor na izjavu  delegata Kluba Hrvata u Parlamentu BiH i člana Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Maria Karamatića koji je kazao kako će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ukoliko SDA ne prihvati “hrvatski” prijedlog o izmjenama Izbornog zakona i zakona o RTV servisu. Kako je naveo, tada Washingtonski i Daytonski sporazum više ne bi vrijedili, a Hrvati u BiH bi imali pravo na revitalizaciju Herceg-Bosne.

Karamatić se poziva na Ustav BIH, i na međunarodno pravo. On upozorava da će se gaženjem volje Ustavnog suda BIH doći do pat pozicije u BIH. Da se neće moći formirati vlade. I da će prema međunarodnom pravu, supotpisnik međunarodnog ugovora, kada pred sobom bude imao pravni osnov, a osnov je da partner , potpisnik ugovora ne poštuje više isti, da će u takvoj situaciji, Hrvati u BIH imati pravo zatražiti razdruženje iz međunarodnog ugovora.

Možda je to samo politički spin, možda je opravdana prijetnja pravom. Mi to ne znamo. No što je u tome svemu fašizam? Što je polusvijet? I što je tu točno žalosno?

Ili se jednotavno , poziv na poštivanje Ustava BIH i Ustavnog suda, na bosanskom, ili na bećirevićevom jednostavno kaže fašizam.

A nanznaka fašizma kod Bećirevića već imamo. Primjerice, kada tražiš da netko ima manja politička prava od tebe, jer ne misli kao ti, onda je to fašizam. Bećirević je to jasno kazao u sljedećoj rečenici:

Nadam se da će u budućnosti biti dovoljno sluha i razumijevanja da se stvari postave na neki drugi način, odnosno da se “ovakvi ljudi počnu sklanjati iz institucija BiH”.

Osim što javno zagovara fašizam, po principu, političkih prava možeš imati onoliko koliko se slažeš sa mnom, Bećirević je i klevetnik:

“Dok god imamo ovakve lažne branitelje i polusvijet, imaćemo situaciju da se BiH nalazi u permanentnoj krizi. Nećemo moći doći ni do kakvih rješenja i živjećemo u blatu, nažalost”, poručio je Bećirović.

Karamatić nije lažni branitelj. Karamatić je branitelj. S pet više terena u nogama nego što je u Bećirevića parlamentarnih nadnica. Premda on odavno nadničari.

Očekujemo da Karamatić optuži Bećirevića. Ne samo za klevetu. Nego i za javno zagovaranje diskriminacije BH građana, preko delikta mišljenja do razine konzumacije političkih prava. Osim toga, vrijeme je da Sarajevo nauči da je riječ fašist uvreda. I da se to u normalnim demokratskim društvima ne može koristiti kao poštapalica, nekoj stranci u nestajanju, koja jakim rječima, pokušava nekako , prijeći prag. I po koji put već, obmanuti svog naivnog glasača.

Osim toga SDPu BIH , kada već vidi , da polako nestaje na sarajevskoj političkoj sceni, daleko pametnije bi bilo , da prione na Izborni zakon, na ustavne rearanžmane, i da se okrene svim građanima BIH, osim što oralnu opslužuju, vodeći nacionalizam u zemlji, sve ove godine.

Jer ponašati se kao da samo među Bošnjacima postoji bazen za razvoj socdemokracije, i cijelo vrijeme ne dopuštati da se socdemokracija širi i među Srbe i Hrvate, nije li i to neka vrst fašističkog razmišljanja? Kao da su Srbi i Hrvati nekapacitivni za socdemokraciju?  Vratite socdemokraciju Bosni i Hercegovini. Ispišite se iz SDP-a g.Bećireviću.

poskok.info