Published On: Pon, svi 22nd, 2017

TARČA: Nećemo se, valjda, vraćati u srednji vijek? Hoćemoooooooooo!

Nećemo se valjda vraćati u srednji vijek? Svi koji su protekla dva dana boravili u Stocu, na ovo retoričko pitanje koje se koristi kako bi se neku političku ideju diskreditiralo, predstavilo retrogradnom, nazadnom, horski bi odgovorili: Hoćemooooo!

Ako za neku manifestaciju možemo reći da je “pogodak u sridu”, onda je to “Stolačka tarča”- a grad kojeg se naziva i “Muzejom povijesti”, odnosno stari grad Vidoški iznad Stoca, idealno je mjesto za njezino održavanje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nakon 15-tak minuta hoda uz brdo Križevac, stižete iz središta starog grada, do tvrđave Vidoški- odakle puca prekrasan panoramski pogled na Stolac. Vidoški grad je okamenjena povijest, kao i sam Stolac- više puta opsjedan, osvajan, utvrđivan i dograđivan, rušen i obnavljan, napuštan i ponovo nastanjivan. Konačan današnji izgled djelo je Austro-ugarske vojske koja ga je 1888. godine porušila i skladno svojim tadašnjim vojno-strateškim potrebama ponovo izgradila.

Na ulazu u Grad djevojke u srednjovjekovnim nošanjama, konji, kula preuređena u tamnicu iz koje zatočenici dozivaju u pomoć, vojske razapele šatore, vitezovi s oklopima i mačevima, srednjovjekovno oružje i posuđe. Kao da ste ušli u neki vremenski stroj kojim ste otovali stotine godina nazad u prošlost.

Sinoć drugog i završnog dana Stolačke tarče bila je posebno zanimljiva djeci zbog magičnih trikova koje je izveo Mak teatar iz Zagreba, onim starijim zbog prezentacije tehnika borbi različitim vrstama bodeža. Sve je kulminiralo borbama za Vidoški grad, te vatrenim show-om.

Prije početka programa u tvrđavi iznad Stoca, posjetitelji su mogli su razgledati “grad na Bregavi”, brojne kamene mostove, mlinice i džamije iz osmanskog razdoblja, obnovljenu sahat kulu i džamiju u središtu Stoca i nedavno izgrađeni Kulturno-duhovni centar Trebinjsko-mrkanske županije, arhitektonski savršeno uklopljen u stolački ambijent, ali i vodopad “Provalije” ili kako ga ovdje nazivaju stolačku Nijagaru, u čijem podnožju je atraktivan restoran.

Da bi bio “raj na zemlji” u Stocu još treba obnoviti nekolicinu objekata stradalih u ratu, u prvom redu hotel “Bregavu”, koji je i prije rata bio ukras grada. Zbog nepostoja hotela brojni gosti Stoca, među kojima su i viteške skupine iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, morali su putovati do Mostara, odnosno, do 20-tak kilometara udaljene Bune, gdje su bili  smješteni u motelu “Relax”.

Obnova hotela Bregava nužna je, ukoliko se Stolac želi razvijati kao turistička destinacija, u kojem će se turisti zadržavati duže od jednog dana. A “Stolačka tarča”, da je iako moguće, trebala bi se održavati svaki dan./HMS/