Published On: Pon, sij 7th, 2013

TANJA FAJON: Bezvizni režim ostaje na Balkanu, pregovori za njegovo ukidanje su definitivno propali

Izvjestiteljka Europskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da sigurno u dogledno vrijeme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima zemljama zapadnog Balkana, jer su propali pregovori europskih institucija o njegovom uvođenju.
Glavni problem je, prema njenim riječima, bio taj što su pojedine zemlje, na čelu sa njemačkim, htjele da ponovo otvore već dogovorena poglavlja iz mehanizma, koji se usaglašavao između EP i Europskog vijeća.
Prijedlog EP bio je vrlo fleksibilan i mnogo bolji za zapadni Balkan od prvobitnog teksta. Izbacili smo kvote i uveli formulaciju u kojoj se, između ostalog, kaže da bezvizni režim može biti suspendiran samo u slučaju izuzetnog priliva azilanata, navela je Fajon.
“Bilo je dogovoreno da tako ostane i da nadalje razgovaramo samo o reciprocitetu. Neke zemlje na čelu s njemačkim su, međutim, tražile promjenu već postignutog dogovora, na što nismo pristali”, dodala je ona.
Oko prijedloga Europske komisije za uvođenje suspenzije bezviznog režima već se izvjesno vrijeme vode konzultacije u europskom trokutu Parlament – Povjerenstvo-Vijeće. “Ostalo je bilo da se samo dogovorimo oko reciprociteta. Ovo jedino otvoreno pitanje nije izravno ticalo zapadnog Balkana”, kazala je Fajon.
Ona je objasnila da je riječ o zahtjevu EP da se u cijelom paketu mjera utvrdi i mogućnost da EU automatski suspendira bezvizni režim s određenom državom koja uvede vize s nekom od zemalja članica EU, kao što je to nedavno bilo u odnosima između Kanade i Češke. “I, umjesto da se dogovaramo samo oko toga, neke zemlje članice su ponovo otvorile pitanje Balkana”, rekla je Fajon.
Kako se saznaje iz izvora u europskim institucijama, riječ je o istih onih šest zemalja potpisnica pisma kojim se, jesenas, tražilo ubrzanje usvajanja mehanizma za suspenziju, iz straha od prevelikog broja lažnih azilanata. Najglasnija je, prema pisanju tiska, bila NJemačka koja je predvodila skupinu od još pet zemalja: Francusku, Švedsku, Nizozemsku, Belgiju i Luksemburg.
Šest zemalja tražilo je, ne samo ponovno uvođenje postotaka, nego su insistirale da se tekst usvoji odmah, da bi vizni režim, po potrebi, mogao stupiti na snagu već ove zime.
Pregovori su, prema riječima Fajon, tako propali krajem prosinca. Ona je najavila da će EP stupiti u kontakt s Irskom, novom predsjedavajućom EU, kako bi se odredio pravac ovog dosijea i kako će pregovori napredovati. “U svakom slučaju, sigurno je da u dogledno vrijeme neće doći do uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima”, rekla je ona.
Predstoji novo čitanje prijedloga direktive u EP, ali sve neće ići tako glatko. “Parlament će sada imati tvrđu poziciju nego ranije. Nećemo biti toliko fleksibilni prema prijedlogu EK, jer nismo zadovoljni dosadašnjim radom Europskog vijeća”, poručila je Fajon i najavila dugu i oštru raspravu.
Ipak, kako je upozorava, to ne znači da se sada može zanemariti problem lažnih azilanata. “Naprotiv, treba pojačati napore da se ovaj problem riješi uz strogo poštovanje principa sporazuma o slobodnom kretanju građana. Samo tako će se ukloniti prijetnja da vize jednoga dana zaista budu ponovo uvedene. Jer, neke zemlje članice su prilično nestrpljive i zabrinute po tom pitanju “, istakla je Fajon.
(DEPO / BLIN / em)