Published On: Ned, svi 9th, 2021
#3rd |

TAMO GDJE SE RODILA DIVA: Otkrijte ljepote Zahuma

Općina Prozor-Rama krije brojne neistražene prirodne ljepote. Ako ne znate gdje biste ovaj vikend, a tražite mirno i spokojno mjesto imamo pravu ideju za vas.

Zahum, samo ime mu govori da je to mjesto iza brijega, skriveno od bura, ugodno i pogodno za život, za dobar krumpir, mrkvu, luk, uzgoj ovaca, mjesto koje obronci Raduše skrivaju od raznih opasnih vjetrova.

Mjesto koje mami i ponovno mu se vraćate. Zahum je savršena vikend destinacija, uz malo pješačenja i dobre domaće kuhinje, kao i neprocjenjivi pogled na Ramsko jezero.

Zahum je najzapadnije selo u Rami, uglavnom planina sela Rumboci, smješteno oko 4,5 km od sela Varvare s desne strane regionalne ceste R-418a Prozor – Mokronoge (Tomislavgrad) na tektonskom stepeničastom bloku planine Raduše iza Umne glave (1250 m), prenosi Ramski vijesnik.

Zahum je rodno mjesto ramske heroine Dive Grabovčeve o kojoj su spjevane pjesme, napisane priče, oslikane slike, izvedene brojne drame, snimljen dokumentarno-igrani film.

U njenom rodnom Brainovu docu, Rumbočani su predvođeni župom i udrugom “Jelašac” uz svekoliku potporu općine Prozor-Rama izgradili spomen kuću koju nazvaše “Divin dom”.

To je replika autohtone ramske kuće, s ognjištem i sobom. Ispred kuće je postavljena brončana skulptura razigrane djevojčice koji je izradio akademski kipar Ilija Skočibušić.

Ovdje se Rumbočani i prijatelji okupljaju prvi svibnja. Umna glava ili najpoznatiji ramski vidikovac nešto je što zaista ne želite propustiti.

Svega dva kilometra odavde nalazi se mjesto s kojeg pogled seže ne samo na Ramsko jezero nego na skoro cijelu Ramu.

Veliki grijeh propustom bi bio kada dođete u Ramu, a ne odete na Zahum i Umnu glavu te pogledate na Ramsko kotlinu.

Nema boljeg mjesta za odmor od svakodnevice, od teških tema i vijesti. Ovdje se udiše tako ugodan zrak koji će odagnati sve viruse, a još kada probate ramsku rakiju sa suhim mesom, sirom ili pak pečenu janjetinu na ražnju ili ispod sača sa zaumskim krumpirom…

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x