Published On: Pet, tra 19th, 2013

TAMO DI JE VLADAO GANIĆ: Blizu 200 osoba iz RS-a dolazi 3. svibnja u Dobrovoljačku

Članovi Pododbora za obilježavanje značajnih historijskih događaja Vlade RS, danas su u Policijskoj stanici Centar u Sarajevu najavili okupljanje za 3. maj u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, kako bi odali počast ubijenim pripadnicima bivše JNA.
 
Ovo je bio preliminarni sastanak sa sarajevskom policijom, a drugi sastanak u Policijskoj stanici Centar održat će se 24. travnja.
“Naš zahtjev za održavanje skupa uredno je zaprimljen, a prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo, zahtjev je otišao hitnoj pomoći, vatrogasnoj brigadi i ministarstvu prometa za totalnu obustavu prometa kako bi spriječili dešavanja od prošle godine”, kazao je za portal Klix.ba Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih historijskih događaja Vlade RS.
Program obilježavanja stradalih je isti kao i prošle godine. Sudionici će se okupiti ispred crkve u Miljevićima, odakle će preko Vraca i Grbavice doći u ulicu Hamdije Kreševljakovića, bivšu Dobrovoljačku.
“Tamo ćemo upaliti svijeće i položiti cvijeće, nakon čega ćemo se vratiti u Miljević, položiti vijence na spomen-križ i održati kratki duhovni program. Iz MUP-a KS nema nikakvih informacija vezanih za neke ekscese ili kontramitingu”, dodao je Dunjić. U prijavi održavanja skupa naveli su 200 sudionika.
Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tijekom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.