Talijanski neurokirurg odlučan u uspjeh presađivanja glave

Prva transplantacija glave, koja će se održati u prosincu 2017., odgođena je, izvijestili su mediji.

Ruski volonter Valerij Spiridonov, za kojeg je najavljeno da će biti prvi pacijent koji će proći ovu operaciju, odlučio je ipak ne podvrgavati se proceduri.

Spiridon pati od mišićne bolesti, a dvije godine radi s talijanskim neurokirurgom prof. Sergi Canaver na razvoju postupka.

Nedavno je priznao da neće proći kroz proceduru zato što doktor nije mogao obećati da će ponovno hodati i imati normalan život, ili da će uopće preživjeti operaciju.

Ruski volonter tražit će alternativnu operaciju kralježnice kako bi poboljšao svoj život umjesto podvrgavanja eksperimentalnoj proceduri koju su kritizirali neki istraživači iz znanstvene zajednice.

Neurokirurg Sergio Canavero je najavio za OOOM, kojeg prenosi GeeK.hr, da će se “operacija vjerojatno obaviti na kineskom pacijentu”. Također je rekao da će surađivati ​​s kolegom dr. Xiaoping Rehn Harbin Medical University provodi operacije u Harbinu, Kina.

Usprkos kritikama znanstvena zajednica ima protiv svojih metoda, dr. Canavero je još uvijek vrlo optimističan i vjeruje da će ishod operacije biti “pozitivan”.

Liječnik nije htio razgovarati o detaljima.

“Kada dođe vrijeme za to, Xiaopingov tim u Kini objavit će službenu vijest. U ovom trenu, mogu samo reći da smo postigli masivni napredak u medicinskim ekspriment koji je prije tek nekoliko mjeseci izgledao nemoguć. Prekretnica koju smo postigli nesumnjivo će revolucionarizirati medicinu”, rekao je dr. Canavero.

U jednoj od najnovijih publikacija, ovaj je liječnik otkrio da je ponovno povezao kralježničnu moždinu s devet miševa kao dokaz koncepta operacije. Spinalne žice spojene su pomoću posebnog rješenja ili “ljepila” zvanog polietilen glikol (PEG). On vjeruje da će isti materijal pomoći povezati ljudsku glavu s doniranim tijelom.

Dr. Naime, Canavero je odlučan uspjeti, unatoč kritikama drugih znanstvenika.

“Imamo znanstvenike, stručnjake, timove u SAD-u, Južnoj Koreji i Kini koji rade na tome i kad budemo spremni obavijestit ćemo javnost”, poručio je dr. Canavero.

Trenutačno nema zakazanog datuma pokušaja.