Published On: Pon, velj 1st, 2021

Talijanski europarlamentarci o incidentu na granici: Nismo to očekivali

ČLANOVI Europskog parlamenta iz Italije danas su posjetili područje Unsko-sanskog kantona u BiH i pritom ocijenili kako su uvjeti u kojima tamo boravi dio ilegalnih migranata neprihvatljivi te da se moraju poduzeti mjere kako bi se to promijenilo.

Europarlamentarci Pietro Bartolo, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino i Alessandra Moretti u pratnji veleposlanika Italije u BiH Nicole Minassija, zamjenice šefa delegacije EU u BiH Ekatarine Dorodnove te voditeljice misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laure Lungaroti posjetili su tijekom dana migrantske centre u tom dijelu zemlje i razgovarali s lokalnim dužnosnicima.

“Radi se o ljudskim životima”

“Ne možemo biti zadovoljni onim što smo vidjeli, uvjeti, konkretno na lokalitetu Lipa, su neprihvatljivi. Želimo pomoći kako svim ovim ljudima u nevolji tako i lokalnoj zajednici. Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o ljudskim životima. Doista ćemo nastojati da našim posjetom i kasnijim djelovanjem budemo potpora i inzistirati na ravnomjernom raspoređivanju i prihvaćanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Europske unije”, rekao je zastupnik Benifei.

Lokalitet Lipa koji je za talijanske eurozastupnike posebice problematičan zapravo je improvizirani kamp udaljen 20-ak kilometara od Bihaća. Oko 900 migranata tamo boravi u šatorima čekajući postavljanje kontejnera s grijanjem i prikladnih sanitarnih čvorova.

Benifei i ostalo troje talijanskih zastupnika prije dolaska u Bihać boravili su u Hrvatskoj i žalili se da im hrvatska policija nije dopustila pristup dijelu granične crte koji je najčešća meta ilegalnih migranata u njihovim nastojanjima da iz BiH nastave put ka drugim državama EU.

Kažu da nisu očekivali incident na hrvatskoj granici

Zastupnici danas nisu željeli posebice komentirati taj slučaj o kojem su izvijestili talijanski mediji.

“Nismo to očekivali i zato trenutno ne želim ništa više komentirati kada je u pitanju događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati u narednim danima”, zaključio je Benifei.